Американци на све начине покушавају да спрече градњу гасовода Северни ток-2 који би дном Балтичког мора повезао Русију и Немачку.

 

gasovod-Reuters-Wojciech-Kardas-Agencja-Gazeta

 

Координатор Стејт департмана за „међународну енергетику“ Амос Хохстејн је поновио тврдњу Вашингтона да тај гасовод није комерцијални пројекат и да је у функцији појачавања руског притиска на Украјину.

 

„Украјина од транзита руског гаса годишње зарађује више од 2 милијарде долара. Претња да остане без тог прихода личи на притисак на Украјину у време када је њена економија преслаба. Не знам како би Украјинци то преживели“.

 

Хохстејн је фактички сам признао да би Северни ток, за који је рекао да би коштао 12 милијарди долара, за Русију био економски исплатив пројекат. Јер, с обзиром да би њен гасни концерн Газпром био већински власник новог гасовода, Хохстејново указивање да Кијев на руском гасау заради преко две милијарде долара само потврђује да би Газпром са Северним током-2 сваке године имао уштеду од преко милијарду долара.

 

И бивши украјински премијер Арсеније Јацењук је признао да Кијев на руском гасу зарађује 2,2 милијарде долара годишње.

 

Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров је оценио је да су амерички покушаји блокирања градње Северног тока-2 искључиво политичке и геополитичке природе.

 

Ката

Тагови: ; ; ;