Ирски научници су открили веома необично својство светлости које омогућава да се њена угаона брзина може мењати и бити упола мање од оне која jе могућа према Планковој константи, објавио је Science Advances.

 

spir_v054

 

Пол Истхем са даблинског Тринити колеџа је објаснио је: „Одавно нас је интересовало да ли је могуће присилити светлост да се понаша друкчије и да ли би то било могуће искористити за добро човечанства. Значај нашег открића је у том што смо успели да изменимо својство светлости које се досад сматрало сталном и непроменљивом величином“.

 

Ирци су утврдили да се честице светлости не крећу само у правој линији него и да се окрећу око себе, правећи тако електромагнетно поље које је својеврсна спирала, односно „хаотична структура“.

 

krist_904

 

Истхем и његове колеге су делом искористиле искуство познатог ирског физичара из XIX века Вилијама Хамилтона који је пропуштао светлост кроз двоосовинске кристале и тако је претварао у светле и тамне кругове. Тиме је доказао да светлост има таласну природу, јављају fakti.rs

 

Истхемов тим је користио сличан кристал који је „увртао светлост“. Он и његови сарадници су уверени да доказано двојно својство честица светлости може бити искоришћено за добијање нових технологија за пренос и шифровање података.

 

Ката

Тагови: ;