Пред старт Отвореног првенства Француске, Новак је у Риму, на српском, дао интервју за париски Фигаро.

 

 

novak-đoković

 

Новак Ђоковић је од 2011. победничка машина светског тениса (400 победа, 48 пораза, 46 титула, скоро исто колико су у овом периоду Надал и Федерер остварили заједно – 48). Вишеструки шампион постао је икона Србије. Годинама се налази у вртлогу турнира и обавезе да преброди временске разлике, стално живи 100 на сат. Новак је рекао да му страст према тенису и стрпљење дају снагу да прихвати такав ритам живота.

 

У Риму је за Фигаро, на српском језику, опширно говорио о својим коренима, животу и игри.

 

 

На Ролан Гаросу, као и свуда, већ месецима, бићете човек који има циљ да победи. Да ли је то напорно?

«Сада сам у најбољим играчким годинама и, захваљујући резултатима, посебан је осећај бити у кожи фаворита. Ако сте победник, притисак је саставни део живота. С временом, научио сам да живим с тим и мислим да је привилегија бити у овој ситуацији, која награђује рад. У ствари, ја ценим овај притисак, то је изазов. А када сте успели да превазиђете изазов, то вас чини поносним.»

 

 

Шта за вас представља Француска?

«Ја живим у Монаку, на Француској ривијери, то је део Француске. Упућен сам на француску културу и њен начин живота. Учим француски. Следећи интервју ћемо урадити на вашем језику, ако хоћете. И професионално, био сам веома успешан у вашој земљи. Први велики турнир који сам освојио је онај у Мецу (2006). Ролан Гарос је увек био пријатан сусрет, играо сам неколико финала (три: 2012, 2014. и 2015) и имао сам успеха на турниру у Берсију (четири). На Ролан Гаросу, у последње две-три године, размена емоција између публике и мене достигла је виши ниво. Примакли смо се. Прошле године на церемонији доделе награда, доживео сам тренутак који ме је дирнуо. Дуготрајне овације за мене су један од посебних и најснажнијих тренутака у мојој каријери. Иако сам изгубио у финалу, то никада нећу заборавити. Зато се радујем овој публици и овом турниру, надам се да имам ниво игре који ми омогућава да освојим трофеј.»

 

 

Ви сте симбол Србије, колико је важна улога «амбасадора»?

«То је част и привилегија да представљам своју земљу куда год да одем. Тенисери могу бити пример за многу децу у Србији и другде. Ту улогу заиста ценим, јер моја земља је током протекле три деценије прошла кроз многе потешкоће. Спорт је један од најбољих начина да се земља представи на други начин, у другом светлу. Кроз спорт могу показати карактер, снагу Срба, која нам је помогла да пребродимо болан период рата и санкција. Поносан сам што сам из Србије. Поносан сам што ме људи виде као модел за потомство. И трудим се да увек имам то на уму, јер укључује много одговорности. Трудим се да увек будем свестан да оно што радим на терену и ван њега, може да утиче на било кога.»

 

 

Шта је за вас тенис: бокс-меч, игра шаха или представа?

«То је одлично питање. Ја бих рекао да је тенис комбинација сва три. Заиста, ви сте у срцу интензивне борбе, али не у контакт борби. Такође је потребно да систематски, стратешки и технички надмашите свог противника. И на крају, такође играмо комедију. Треба да покажете вашим противницима говор тела који је позитиван. Ово је игра мачке и миша у којој вас ваш противник испитује, покушавајући да вас сломи. Такође је интензивна унутрашња борба да останете смирени. И у овом случају, заиста је као позориште.»

 

 

Доминирате светским тенисом несмањеном жестином. Да ли сте робот, рачунар или суперхерој?

«Ох, ништа од тога… Волим да будем у природи, да градим ствари од нуле, да покрећем нове идеје, фондације, у нади да ћу оставити наслеђе. Ја никада нисам био нарочито јак са бројевима, иако живим у време технологије и компјутера, ја сам више утемељен у реалности живота. Тајна моје нарави? Ово је дуг пут, да сазрим као играч и као човек који је дошао са искуством и игром на високом нивоу. Моја жеља за победом и мој изазов да стално напредујем, да постигнем циљ, натерао ме је да увек дајем све од себе на терену. Неуморно трагам за новим изворима мотивације и инспирације.»

 

 

Какав је ваш став о недавним случајевима допинга, посебно у тенису, али и у свету спорта уопште?

«Није спортски, не бих се бавио овом врстом спекулација и прича. Ми ћемо их уклонити на најбржи и најефикаснији могући начин. Тенис је интернационални спорт, и до сада нема великих скандала. Ми ћемо бити задовољни уколико успемо да заштитимо интегритет спорта, да остане чист. Постоје надлежни органи и организације који помажу да спорт остане здрав.»

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;