Амерички генерали су све забринутији због раста војног потенцијала Москве, објавио је National Interest. Лист наводи процену заменика министра одбране САД Роберта Ворка да руске копнене снаге, ратна авијација и ратна морнарица делују на нивоу и у размерама који одавно нису виђени. Због тога се залаже за увођење такозване Треће стратегије преваге која би била одговор на претње које представља војна моћ Русије.

 

ruska-vojska

 

У исто време заменик министра одбране за војне поруџбине, технологије и логистику Френк Кендал „звони на узбуну“ јер САД губе технолошку супериорност над Кином и Русијом у ваздуху и на мору, у војној електроници, космосу и у војним системима везе, преносе fakti.rs

 

Такође, нови преседника комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерал Џозеф Данфорд је, приликом свог именовања, отворено тврдио да је Русија за САД „војна претња број један“ и да „представља цео спектар претњи инетересима САД“, пише National Interest.

 

Сличног мишљења су и начелник штаба америчких копнених снага Марк Мили и донедавни командант снага НАТО у Европи Филип Бридлав који је јавно рекао да је руска армија у Сирији „показала забрињавајуће повећање могућности војног деловања ван националних граница, бојевог потенцијала и логистичке подршке“.

 

Бридлав је чак оценио да је Русија током протекле две деценије анализирала војне операције САД и створила војну доктрину и оружане снаге које су у стању да се ефикасно супротставе војној моћи САД и НАТО. Такође је упозорио Пентагон и европске савезнике САД да су могућности ПВО Русије такве да НАТО могу лишити приступа ваздушном простору доброг дела ЕУ, укључујући једну трећину територије Пољске.

 

Ката

Тагови: ; ;