„Политико“: Вуку Јеремићу прети вето Британије

Портал „Политико“ о шансама кандидата из Источне Европе да заузму место Генералног секретара Уједињених нација.

 

Јеремић Вук

 

Вук Јеремић, али ни остали кандидати из источне Европе за новог генералног секретара УН нису по мери Велике Британије, ако је судити по изјавама неименованих дипломата које је пренео амерички портал „Политико“.

 

– Амбасадор Велике Британије при УН, Метју Рајкрофт, рекао је приватно на састанку ЕУ амбасадора крајем априла да, ако су владе источне Европе озбиљне у намери да обезбеде постављење једног од својих, онда ће морати да номинују неке нове кандидате – пренео је „Политико“, позивајући се на двоје неименованих дипломата из делегација ЕУ, који су били присутни.

 

С обзиром на то да је Британија чланица петорке која у Савету безбедности има право вета, њен отпор би могао да „убије шансе“ кандидата да наследе Бан Ки Муна, пише „Политико“. Преносећи утиске више дипломата који су захтевали анонимност, наводи се и да су Хелен Кларк (Нови Зеланд) и Антонио Гутереш (Португал) надмашили седморо источноевропских кандидата на јавној дебати у Генералној скупштини УН прошлог месеца.

 

Могенс Ликетофт, председник ГС УН, иначе, заказао је други круг расправе за нове кандидате, за 7. јун. Према очекивањима, у наредним недељама у овај окршај могла би да се укључи аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора, а нагађа се и да би из источне Европе то могао да буде словачки шеф дипломатије Мирослав Лајчак.

 

 

 

 

Извор

 

Коментари: