Двадесет осам чланица Алијансе потписало је данас у Бриселу Протокол о приступању Црне Горе у НАТО.

 

4c74bf1e6ec61c60ad54b8de6e56cb5c

 

Уочи потписивања премијер Мило Ђукановић поручио је да данашњи дан има посебну симболику за Црну Гору јер «кореспондира са прославом деценије независности земље».

 

«За десет година дошли смо на корак до чланство у НАТО и на подмаклом смо путу ка ЕУ. Значи да смо изабрали добар пут», сматра Ђукановић.

 

 

Како је закључио, очекује да ће се ратификација Споразума о чланству у НАТО догодити у што краћем року.

 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је казао да је Црна Гора прошла дуг пут реформи. Када је рекао када се заврши процес ратификације, Црна Гора ће постати 29.чланица Алијансе.

 

Раније Јенс Столтенберг је изјавио да је НАТО «изузетно забринут због политичке ситуације у Црној Гори». Према његовим речима, држава треба да створи услове неопходне за одржавање демократских избора.

 

Подсећамо да су земље чланице НАТО-а 2. децембра донеле одлуку да започну преговоре о приступању Црне Горе алијанси. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а.

 

„Ужурбане активности, да се Црна Гора супротно већинском опредељењу грађана који се противе прикључењу, на силу угурала у овај војни савез крунска је потврда да су и представници актуелне власти као и НАТО промотери у потпуности упознати са чињеничним стањем и евидентним недостаком подршке“, рекао је уочи потписивања протокола председник Демократске народне партије Милан Кнежевић.

 

Он је у саопштењу навео резултате истраживања: већинско расположење грађана Црне Горе је против НАТО-а.

 

 

 

Тагови: ;