Суђење некадашњем начелнику Генералштаба, пензионисаном генералу Момчилу Перишићу и још двојици оптужених за шпијунажу сутра би требало да почне суђење у Вишем суду у Београду, јавио је Танјуг.

 

Перишић

 

Суђење би требало да буде јавно, барем у делу за који суд не процени да би требало да буде заштићен војном, службеном или државном тајном, у ком случају може да искључи јавност са суђења.

 

Осим Перишића, у том случају оптужени су Миодраг Секулић и Владан Влајковић.

 

Поступак за „шпијунску аферу” покренуло је некадашње војно правосуђе још у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.

 

Поново је активиран 2004, али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал 2005, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

 

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године.

 

Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом за „одавање поверљивих информација америчком обавештајцу Џону Нејбору”, који се тада позвао на дипломатски имунитет.

 

Поступак је првобитно вођен пред војним правосуђем, које је у међувремену укинуто и сада је кривичним одељењем Вишег суда у Београду.

 

 

 

 

Тагови: ;