Основни споразум о сарадњи у области одбране између САД и Бугарске потписан је у Софији у априлу 2006. године. Овај документ предвиђа присуство до 2,5 хиљаде америчких војника на територији Бугарске, који у периоду ротације контингента може достићи број од 5 хиљада људи.

 

НАТО Бугарска вежбе

 

Сједињене Америчке Државе и НАТО ће повећати број војних вежби у Бугарској, изјавио амбасадор САД у Бугарској, Ерик Рубин.

 

«Следеће године очекујемо озбиљан раст не само броја заједничких обука и вежби, већ и повећање броја јединица и НАТО команди као и других формација у Бугарској. Планирано је да се повећају снаге стациониране у црноморском региону, не само по линији САД, већ и румунској линији и НАТО, тако да ће се број оружаних јединица повећати», изјавио је Рубин током састанка бугарско-америчке привредне коморе.

 

 

Амерички амбасадор је рекао да су заједничка обука и вежбе Бугарске и Сједињених Америчких Држава, Бугарске и НАТО-а успешне.

 

«Црно море ће бити у будућности у центру пажње, а Бугарска и Румунија су део овог региона», — рекао је амерички дипломата.

 

 

Америчке војне јединице се налазе у Бугарској на скоро трајној основи и редовно учествују у вежбама на територији те земље. Вежби Заједничка обука 1, која се одржавала од 4. априла до 16. маја, присуствовало је 250 припадника Копнене војске америчких оружаних снага.

 

У априлу је на 10 година продужен споразум о сарадњи у области одбране између Сједињених Америчких Држава и Бугарске, према којем америчке јединице могу користити бугарске војне базе. Основни споразум о сарадњи у области одбране између САД и Бугарске потписан је у Софији у априлу 2006. године. Овај документ предвиђа присуство до 2,5 хиљаде америчких војника на територији Бугарске, који у периоду ротације контингента може достићи број од 5 хиљада људи.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;