Примање Косова у међународне организације било би погрешно, јер би само изазвало проблеме, сматра Норберт Хофер кандидат за председника Аустрије на изборима који се одржавају у недељу. Његов противкандидат Александер ван дер Белен најављује да ће као шеф државе радити на подршци региону Западног Балкана на путу ка ЕУ.

 

Norbert_Hofer

 

Хофер, иначе кандидат Слободарске партије (ФПО), сматра да су кад је реч о Косову «ране још свеже, а проблеми превелики», тако да би учлањивање Косова у међународне организације, укључујући ЕУ и УН, подстакло само негативно расположење.

 

«Сматрам и да би пријем Косова у међународне организације у овом тренутку створио више проблема, него што би решио», истакао је Хофер за Танјуг.

 

 

Хофер, који је у првом кругу гласања освојио далеко највећи број гласова, уверен је да ће се решити проблем хрватске блокаде пута Србије у ЕУ.

 

«Када је реч о Србији и Хрватској, ради се о прошлости пуној емоција. Био сам млад војник када је избио рат на простору бивше Југославије. Имам и суседе који су са тог простора, који долазе код мене на католички Божић, а ја идем на њихове православне празнике. Ако се жели овај проблем разумети неопходно је сагледати историју», каже Хофер.

 

 

Упитан да ли Србија мора признати Косово да би постала чланица ЕУ, Хофер је објаснио да је то један услов који поставља ЕУ, иако на другој страни делује супротно таквим захтевима и поред нерешеног кипарског питања, жели да убрза преговоре са Турском.

 

«Сматрам да треба примењивати исте аршине», поручио је трећи председник аустријског парламента.

 

 

Оценио је да је Србија веома важан партнер Аустрији због својих економских контаката, те истиче да намерава ту сарадњу да подстиче и форсира.

 

Упитан за Босну и Херцеговину, Хофер је истакао да је установио да деловање Валентина Инцка као међународног представника није било крунисано великим успесима.

 

«Уверен сам да ћемо бити суочени још са много проблема у Босни и верујем да високи представник, ако буде обављао дужност као до сада, не може допринети решењу», нагласио је Хофер.

 

 

Подвукао је да Унија има будућност, јер је то битан мировни и економски пројекат.

 

«Међутим, питање је у ком правцу ће се развијати. ЕУ ће имати будућност само ако се буде развијала у духу Шарла де Гола, који предвиђа да су земље чланице јаке. То мора бити Европа договора око снажних тема, као и Европа у којој би чланице могле слободно да самостално решавају своје проблеме. Не сме се правити ЕУ по моделу некаквих ‘сједињених европских држава’ или централна држава Европа'», објаснио је Хофер.

 

 

Сматра да у проширењу ЕУ мора да се делује обазриво и са мером.

 

«Не мислим да би било лако примити Турску у чланство ЕУ, јер то Унија не би могла да савлада. Међутим, земље које су по култури сличне, које испуњавају економске и правне услове, односно доприносе стабилности Европе, треба да буду примљене у чланство», казао је Хофер.

 

 

На питање шта би урадио другачије од одлазећег председника Аустрије Хајнца Фишера, указао је да су они две потпуно различите личности и да свако време изискује правог председника.

 

«Фишер није лоше обављао свој посао, али је био сувише ‘државни нотар’. Сада нам треба председник који је активнији, који би више учествовао у политици, али на одговоран и снажан начин», најавио је Хофер.

 

 

Напоменуо је да не подржава споразум о слободној трговини ЕУ и САД.

 

«Слободна трговина у суштини није ништа негативно. Међутим, ако имамо два партнера који производе под различитим условима, ту не може бити равноправности. У САД је заштита потрошача другачија него у Европи, социјални стандарди су мањи, нису приступили климатским споразумима. Споразум не би функционисао и зато га не бих потписао. Председник Аустрије може да одбије споразуме из политичких разлога, што ћу урадити и инсистирати да се о том документу распише референдум», указао је председнички кандидат.

 

 

Када је реч о мигрантској кризи Хофер сматра да је решење у поштовању важећих споразума ЕУ.

 

«ЕУ се није придржавала споразума из Мастрихта, када је реч о задуживању држава. Такође, није се придржавала Шенгенског споразума, није било заштите спољне границе. Даблинска правила нису испоштована и сада лица пролазе кроз многе земље да би стигла тамо где је највећа финансијска подршка. Решење видим само у томе да се придржавамо стриктно Шенгена, да спољна граница Уније буде обезбеђена, како не би биле потребне границе у Европи. А, ако земље попут Грчке и Италије кажу да не могу да чувају границе, иако су се на то обавезале, онда се мора ојачати Фронтекс», указао је Хофер.

 

 

Тврди да Аустрија очекује од Уније да се придржава споразума.

 

Похвалио је сарадњу земаља западног Балкана у решавању мигрантске кризе.

 

«Балканаске земље, иако знамо да је то било тешко, предузеле су исправне мере и Аустријанци су им на томе веома захвални», подвукао је Хофер.

 

 

На питање шта очекује од избора и зашто грађани треба да гласају за њега Хофер је рекао да ће сваку одлуку, као председник, доносити пазећи да је повољна по Аустрију.

 

«Ако се одлучујете у корист Аустрије, то не значи да сте против неког. Паметна решења воде ка томе да сви имају корист од њих, а не само појединци» закључио је Хофер.

 

 

Ван дер Белен

Кандидат за председника Аустрије Александер ван дер Белен најављује да ће као шеф државе радити на подршци региону Западног Балкана на путу ка ЕУ и позива Аустријанце српског порекла да га подрже на путу наставка отварања привреде земље према свету, као и благостања.

 

Ван дер Белен, некадашњи дугогодишњи шеф странке Зелених, који је ушао у други круг председничких избора као другопласирани по броју гласова, подсетио је за Танјуг да ниједна друга земља нема тако присне економске и историјске везе са Западним Балканом као Аустрија.

 

«Средњерочно гледано, перспектива приступа за земље овог региона је беспоговорна за све посматраче. Разговори се већ дуже време воде. О путу у ЕУ постоје различита мишљења и многа питања су још отворена», истакао је Ван дер Белен и нагласио да Аустрија треба да подржи и добро припреми земље које приступају Унији.

 

«Као председник ћу разговарати са канцеларом и министром спољних послова о могућностима Аустрије да помогне регион на путу ка Европској унији», истакао је Дер Белен.

 

 

Што се српске заједнице у Аустрији тиче Ван дер Белен је оценио да она није довољно заступљена у политичким странкама.

 

«Мислим да би нам по том питању више разноликости добродошло и позивам све Аустријанке и Аустријанце, као и оне из српске заједнице, да један део пута заједно пређемо. Будућност земље лежи у сарадњи», истакао је Ван дер Белен.

 

 

Упитан како Аустрија треба да поступа по питању избегличке кризе, Ван дер Белен истиче да су му важни уређени односи, те да се морају разликовати избеглице које траже заштиту и оне који спадају у економску миграцију.

 

«Аустрија има тренутно 500.000 незапослених. Људи који беже из економских разлога према мом мишљењу тренутно немају шанси за прихватањем код нас», каже председнички кандидат Ван дер Белен.

 

 

Међутим, другачије је када је реч о људима који беже од рата и прогона и по том питању важе устав и људска права, истакао је Дер Белен и додао да се регистрација избеглица подразумева.

 

Када је реч о ЕУ, Ван дер Белен подвлачи да је «Европа сарадње» за Аустрију значајна из економских, мировних и политичких разлога.

 

«Будућност сваког другог радног места у Аустрији зависи директно или индиректно од међународних инвестиција и успеха извоза. Чак 80 одсто извоза се односи на европски простор. Уколико се одвојимо од Европе, као што жели кандидат Слободарске странке Аустрије Норберт Хофер, прети нам следећих година масовни раст незапослености», указао је Ван дер Белен.

 

 

На питање шта ће као председник да ради другачије од одлазећег шефа државе Хајнца Фишера, Ван дер Белен је рекао да је актуелни председник беспрекорно обављао своју дужност и са својих бројних путовања у иностранство је донео инвестиције за аустријску привреду у висини од 2,5 милијарди евра.

 

«То је 40.000 радних места. Ја желим да наставим тај курс. Желим да отворим привреди читав свет. Наравно, ми смо два различита карактера и имаћу свој сопствени стил», најављује Ван дер Белен.

 

 

У Аустрији се у недељу одржава други круг председничких избора, на којем грађани могу да бирају између два кандидата Норберта Хофера и Александера ван дер Белена.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;