За потписивање Протокола са НАТО алијансом у Бриселу, Мило Ђукановић сигурно није имао већинску подршку народа у Црној Гори, каже Др Драган Петровић за News Front — Србија.

 

Доктор Драган Петровић: У Србији на предстојећим изборима не игра само патриотска опозиција на «руску карту»

 

За то врло осетљиво питање не постоји консензус најважнијих политичких и друштвених делатника у Црној Гори, а свакако да ни сви гласачи ДПС не подржавају приступање НАТО, посебно не без демократски спроведеног референдума. Ово је наставак антидемократског процеса и владања коју Ђукановић спроводи, али у овом случају у правцу даље радикализације ситуације у земљи, а то сигурно неће донети позитиван одраз ни у региону.

 

Ни НАТО-у потенцијални улазак Црне Горе у његово пуно чланство без референдума, и са већ дуже времена израженим, за црногорске прилика масовним манифестацијама и отпором опозиције против тог чина, неће бити добитак. Напротив, црногорско друштво се на тај начин додатно радикализује и дели, а недостатак демократског капацитета већ дуже времена, посебно по овом питању, је само по себи лоше.

 

Ђукановић, очигледно жели да мери успешност свог режима у последњих десет година искључиво по напредовању у неком апстрактном путу ка НАТО и ЕУ интеграцијама. За улазак у НАТО не постоји већинска воља грађана, и земља се по том питању додатно дели. Када је у питању ЕУ земља је далеко од чланства, а и сама Унија у међувремену има низ криза и противречности, па је далеко од помисли да ће Црна Гора која има вишедимензионалне социјалне, економске и политичке проблеме, самим даљим напредовањем на ЕУ-путу, тиме њих решити. Бројне противречности у садашњем унутрашњем и друштвеном животу Црне Горе, само ће се продубљивати срљањем Ђукановића ка чланству у НАТО без иоле демократског консензуса и референдума.

 

Очекујем наставак протеста дела опозиције, и наставак мучних преговора и натезања њеног другог дела око покушаја прављења неке прелазне владе. У сваком случају следећи парламентарни избори, ако до њих уопште дође и опозиција на њих изађе, биће веома важан тест за сагледавање даљег односа снага у земљи.

 

Др Драган Петровић

Тагови: ; ;