ТВ канал Euronews је исправио своју грешку у издању на енглеском у коме је објављен нетачан број депортованих кримских Татара, јављају РИА Новости.

 

k1

 

На сајту се појавила напомена да је текст ажуриран и «да је промењен број депортованих у првом пасусу». Сада у материјалима и на руском и на енглеском стоји иста информација да је «више од 200 000 Татара депортовано од 18 до 20 маја 1944 године».

 

Наиме, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је скренула пажњу јавности на чињеницу да је у енглеској верзији публикације број депортованих са Крима повећан десет пута у односу на податке у руској верзији. Захарова је рекла да Москва очекује формално извињење канала Euronews.

 

На то је потпредседник Надзорног одбора Euronews Петар Фјодоров рекао да је захтев оправдан и обећао Захаровој да ће послати приговор руководству тог медија. Такође је рекао да су новинари направили «апсолутну бесмислицу и понели се непрофесионално».

 

Заправо, са Крима је тада исељено укупно 225 009 људи, од чега 183 155 Татара. Протерани су са Крима због масовне сарадње са окупаторима и учешћа у зверским злочинима током Великог отаџбинског рата, укључујући и масовна убиства у концентрационом логору на територији совхоза „Красни“ у коме је за време окупације убијено мучењем и стрељано више од 8000 људи.

 

Зверства Татара су била толико страшна да се руско становништво неретко обраћало немачким окупационим властима за помоћ.

 

Предлог за депортацију је упутио Лаврентије Берија у писму Стаљину 10 маја 1944 године.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ; ;