Ступање Црне Горе у НАТО, што означава експанзију Алијансе на исток, носи опасност даљег повећања напетости на континенту, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

Äìèòðèé Ñåðãååâè÷ Ïåñêîâ - ôîòîãðàôèÿ - http://to-name.ru/biography/dmitrij-peskov.htm

 

„У целини, даља експанзија НАТО-а са наше тачке гледишта је више процес са знаком ’минус‘. Овај процес не доприноси јачању европске безбедности, већ обрнуто, носи велику опасност даљег повећања степена напетости на континенту“, рекао је Дмитриј Песков новинарима, одговарајући на молбу да прокоментарише ступање Црне Горе у НАТО.

 

Шефови дипломатија земаља-чланица НАТО-а на јучерашњој седници у Бриселу потписали су протокол о ступању Црне Горе у Алијансу, који јој даје статус посматрача на седницама. Након његове ратификације све земље-чланице ће постати пуноправни чланови НАТО-а.

 

Подсећамо да су земље чланице НАТО-а 2. децембра донеле одлуку да започну преговоре о приступању Црне Горе алијанси. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а.

 

„Ужурбане активности, да се Црна Гора супротно већинском опредељењу грађана који се противе прикључењу, на силу угурала у овај војни савез крунска је потврда да су и представници актуелне власти као и НАТО промотери у потпуности упознати са чињеничним стањем и евидентним недостаком подршке“, рекао је уочи потписивања протокола председник Демократске народне партије Милан Кнежевић.

 

Он је у саопштењу навео резултате истраживања: већинско расположење грађана Црне Горе је против НАТО-а.

 

Тагови: ;