Генерал Роберт Ворк је назвао опасним маневре руских ловаца у близини америчких војних авиона и бродова јер су наводно могли довести до „случајне конфронтације“ две земље.

 

ruski-medved-i-kineski-zmaj

 

„Ми добро знамо да може доћи до мањег инцидента за који две стране могу окривити једна другу, а он опет може довести до случајне конфронтације коју нико не жели“, оценио је Ворк на америчко-норвешкој одбрамбеној конференцији у Вашингтону.

 

При том је додао да су САД и раније имале прилику да посматрају „небезбедне и непрофесионалне маневре руских авиона и ратних бродова“.

 

Европска команда САД (EUCOM) је у априлу саопштила да су се руски авиони разарачу Donald Cook приближили на растојање мање од 10 метра, а државни секретар САД Џон Кери је потом тврдио да је тај разарач имао право да отвори ватру по руским авионима, јављају fakti.rs

 

Ворк је на истој конференцији рекао да се спољна политика Русије „креће ка конфронтацији“.

 

„Пређен је пут од партнерских односа ка конкурентским, па онда према конфронтацији и ка конфликту. Моје је уверење да је Русија прешла пут од конкурентских односа, које они сматрају нормалним стањем ствари, ка конфронтацији. Зато сматрамо да морамо подржати своје савезнике на северу, истоку, у центру и на југу“.

 

Ворк је објавио да ће САД до краја 2017 у Европи стационирати „комплетну и потпуно опремљену дивизију“ која ће имати и падобранце и тенковску бригаду.

 

„То ће само појачати оно што већ чинимо на обуздавању Русије. Ми покушавамо да избегавамо провокације. Ово са дивизијом само је одговор на оно што Русија чини. Ми смо дужни да размрдамо своје сратешке мишиће, што нсмо чинили од завршетка Хладног рата“.

 

Он је период Хладног рата назвао „примером отвореног конфликта“ и подвукао: „Ми не желимо повратак нуклеарном кошмару Хладног рата“.

 

Американци су у буџету за наредну годину предвидели 3,4 милијарде долара за „јачање безбедности савезника у Европи“ и Ворк није пропустио прилику да оцени да Пентагон и Вашингтон „конфронтационом“ сматрају и реакцију Москве на појаву америчког система ПРО у Румунији:

 

„Претње које су изговорене на рачун Румуније и наших пољских савезника просто су невероватне. То је такође знак конфронтације“.

 

Интересантно је да је Bloomberg у време Ворковог говора већ објавио упозорење да западне тврдње о „руском хибридном ратовању“ нису ништа друго до одраз панике и параноје у више европских земаља и САД.

 

Ката

Тагови: ; ;