Први примерак фототипског издања „Мирослављевог јеванђеља“, који је ручно преписао новосадски калиграф Светозар Пајић Дијак, биће поклоњен председнику Русије Владимиру Путину.

 

Miroslavljevo-jevandjelje

 

Дијак је 11 година ручно радио на препису, коричењу и опремању најстаријег и највреднијег сачуваног српског ћириличног рукописа из 12. века.

 

Калиграф из Новог Сада, који ради техником древних мајстора на пергаменту, рекао је за „Вечерње новости“ да ће фототипско издање „Мирослављевог јеванђеља“ бити штампано у 99 примерака.

 

«Сваки од примерака ради се ручно, нумерисан је, позлаћује се и има власнички лист. Први примерак намењен је као поклон Владимиру Путину. Тренутно је изложен у Руском дому у Београду, а очекује се да ће га за два месеца руски амбасадор у Србији Александар Чепурин уручити Путину», рекао је Дијак.

 

 

Он је током година стваралаштва три пута преписао „Душанов законик“ и низ рукописа, што је као посебан дар препознато од Српске православне цркве, уз чији је благослов Дијак до сада учествовао и излагао на 50 изложби.

 

 

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;