Сведоци су навели да је рањено десетине људи.

 

 

Демонстранти у Багдаду, незадовољни неуспехом владе да обезбеди сигурније услове за живот Ирачанима, надвладали су ирачке снаге безбедности и упали у канцеларију ирачког премијера Хајдера ел Абадија, након јуриша на утврђену Зелену зону у Багдаду, другог у последње три недеље. Сведоци навели да су рањене десетине људи.

 

АФП наводи да су демонстранти испрва наишли на јак отпор снага које чувају канцеларију, али је део демонстраната успео да се пробије унутра.

 

АП је јавио да су демонстранти јуришали и на зграду парламента, а да су ирачке безбедносне снаге испалиле сузавац и пуцале на њих, тешко ранивши више демонстраната, од којих је један погођен у главу.

 

Ројтерс преноси информацију ирачке државне телевизије да је «до даљег» уведен полицијски час у Багдаду, након што су безбедносне снаге отвориле ватру на демонстранте који су ушли у утврђену Зелену зону.

 

 

Међу демонстрантима су биле и присталице шиитског муслиманског верског вође Моктаде ел Садра и људи из других група који су незадовољни због неуспеха владе у доношењу реформи у погледу борбе против корупције и у обезбеђивању безбеднијих услова за живот Ирачанима.

 

Политичка криза је почела када је премијер Абади објавио план о формирању владе независних стручњака, да би искоренио систем политичког протекционизма који чини јавну администрацију подложном корупцији, пише Ројтерс.

 

Присталице Садра протестују због неуспеха парламента да одобри такав кабинет.

 

 

РТС/ РТ

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;