НАТО покушава да увуче Црну Гору у Алијансу упркос противљењу грађана ове земље, рекао је заменик председника Државне думе Русије и заменик секретара генералног савета „Јединствене Русије“ Сергеј Железњак, коментаришући потписивање протокола у Бриселу о приступању те балканске државе у НАТО.

 

Железњак

 

Према њему «искрено чуђење изазива брзина којом руководство НАТО-а тежи да увуче у своју орбиту ту малу државу (Црну Гору)».

 

Железњак је сигуран да НАТО

 

«затвара очи пред очигледном чињеницом да већина грађана Црне Горе не жели да ступи у тај војни блок и да људи траже од власти референдум по том стратешком питању.»

 

«Оно што се дешава показује и то да идеја стварања Савеза неутралних суверених држава Југоисточне Европе постепено постаје реална геополитичка алтернатива и идеолошка противтежа плановима руководства САД-а који се односе на даље ширење НАТО-а”, рекао је посланик.

 

 

Према заменику председника Државне думе:

 

«Увођење санкција од стране Русије против њеног историјског савезника Црне Горе је неприродно у истој мери као што је неприродно за Црну Гору да постаје део војног блока који је убијао грађане Црне Горе и чије ширење противречи интересима националне безбедности Русије», рекао је Железњак.

 

 

Он је нагласио да је исто тако «неприродан корак за Црну Гору придруживање пакету антируских санкција, на шта су је, као што знамо, приморали спољни фактори».

 

Железњак је истакао и развој и активну сарадњу са политичким партијама у Црној Гори.

 

Странка «Јединствена Русија» је спремна да пружи подршку иницијативама наших пријатеља у њиховој намери да се чврсто држе сопственог пута, да мудро превладају дугогодишње унутрашње размирице, да се изборе за национални консензус око најважнијих питања и да не дозволе  никоме да им намеће традиције и вредности које су туђинске за Црну Гору», закључио је заменик председника Државне думе Русије.

 

 

 

 

ТАСС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;