Политички аналитичар Џевад Галијашевић сматра да је високи представник у БиХ Валентин Инцко нервозно реаговао на подршку кандидата Слободарске странке за предсједника Аустрије Норберта Хофера Републици Српској јер зна да се мења политичка клима у ЕУ и да ће Европљани подржавати ону политику коју разумеју, а то је — једна нација — једна држава.

 

galijasevic 2

 

«Ако је аустријска нација формирала своју државу и ако су на тлу Европе на тај начин функционисале државе и тада тако обезбјеђивале стабилност, зашто би он то право ускратио Републици Српској», рекао је Галијашевић.

 

Коментаришући Хоферову изјаву у вези са БиХ да «нешто што не припада истом не може да расте заједно», он је нагласио да је Хофер јасно указао да Европа треба да се врати традиционалним вредностима, а основна традиционална вредност у политичком уређењу државе је нација.
Галијашевић је за «Спутњик» рекао да је то гаранција европске безбедности и додао да је уверен да Хофер, ако победи на сутрашњим изборима у Аустрији, неће мењати свој став.

«И ако до тога дође, то ће бити политичке нијансе. Генерално, мислим да ни он ни његова странка неће мијењати став, јер он и сада говори као званичник Аустрије будући да је на позицији на којој јесте. Ако постане предсједник може само да са те позиције појача свој утицај и да својим политичким ставовима да додатну тежину», сматра Галијашевић.

Према његовим речима, такви ставови нису само део политичког миљеа Аустрије, већ се могу срести и у француским и другим политичким структурама националне оријентације широм Европе јер на тај начин артикулишу своју политичку платформу од које не могу да одустану, пошто би на тај начин одустали и од себе.

«Вјерујем у националне политике које толеришу нације и вјерујем да ће Аустрија уложити сав свој кредибилитет, који није мали у ЕУ, и кредибилитет неутралне земље која није у НАТО, и да ће Република Српска коначно имати отворену подршку у ЕУ», каже Галијашевић.

Он истиче да је у тој причи важна и политика Србије која много помаже Српској у померању баријера, јер коначно се из Европе види другачији поглед на Србију као локомотиву развоја овог дела Балкана, фактор стабилности и државу у чије се ставове може поуздати и ослонити.

«Управо кроз призму те политике даље се креће и политика према Републици Српској, дакле, мијења се», каже Галијашевић.

 
Високи представник у БиХ је Хоферов став о Републици Српској изречен након сусрета са председником Српске Милорадом Додиком протумачио као промовисање «нечега што би уништило државу БиХ».
Тадашњи сусрет Додика и Хофера завршен је Хоферовом поруком — подржавамо Републику Српску у свим активностима.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;