Улазак Црне Горе у НАТО ослабиће регионалну безбедност и продубити линије које деле Европу, оценио је Александар Грушко.

 

2565197

 

Стални представник Русије при западној војној алијанси додатно је нагласио:

 

„То са Црном Гором није прво проширење НАТО, а ни једно ширење те алијансе није побољшало наше односе са земљом која је одлуча да у њу ступи. Као што се види, само ширење НАТО генерише психологију прифронтовских држава јер само помера старе линије поделе и у супротности је са потребом формирања новог система колективне безбедности на нашем континенту“.

 

Грушко је посебно нагласио да се све што је рекао „у пуној мери односи и на Црну Гору“.

 

Према његовим речима, НАТО се одлучио за убрзану процедуру пријема Црне Горе, чиме је погазио и сопствене критеријуме, од којих је један од најважнијих – да земље кандидати дају реалан допринос регионалној и европској безбедности.

 

„А о каквом „реалном доприносу“ се у случају Црне Горе уопште може радити кад та земља има армију од 2.000 људи?! Замислите да Црна Гора учествује у одбрани балтичких држава од агресије – па то је просто театар апсурда!“ – оценио је Грушко.

 

Ступање Црне Горе у НАТО, што означава експанзију Алијансе на исток, носи опасност даљег повећања напетости на континенту, изјавио је и портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

 

Шефови дипломатија земаља-чланица НАТО-а на јучерашњој седници у Бриселу потписали су протокол о ступању Црне Горе у Алијансу, који јој даје статус посматрача на седницама. Након његове ратификације све земље-чланице ће постати пуноправни чланови НАТО-а.

 

Подсећамо да су земље чланице НАТО-а 2. децембра донеле одлуку да започну преговоре о приступању Црне Горе алијанси. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а.

 

Принцип / Њуз Фронт

Тагови: ;