Грађански покрет «Протестујем» наставио је са протестима у Скопљу, а слични скупови су одржани и у другим градовима упркос најновијем развоју догађаја у Македонији.

 

Протести у Македонији: Jаjима и фарбом на Mинистарство културе

 

У Скопљу су се демонстранти као и обично окупили испред Специјалног тужилаштва, изражавајући подршку тој институцији, јавила је МИА.

 

Вечерас је мета протеста названог «Шарена револуција» било министарство правде, као и парламент, које су демонстранти гађали фарбом, пренела је МИА.

 

Покрет «Протестујем» је упутио отворено писмо председнику Ђорђу Иванову позивајући га поново да у потпуности повуче своју одлуку о аболицији умешаних у аферу Прислушкивање.

 

Они су додали да ће наставити да излазе на улице пошто је само један њихов захтев о отказивању избора 5. јуна испуњен, наводи МИА.

 

Македонски парламент усвојио је јуче амандман на Закон о помиловању, којим се председнику Ђорђу Иванову даје могућност да поништи аболицију за више од 50 политичара и њихових сарадника умешаних у скандал о прислушкивању, пренеле су агенције.

 

Председнику се даје могућност да тако поступи у року од 30 дана од доношења тог закона и при томе није дужан да образложи своју одлуку, навела је МИА.

 

Опозициони СДСМ саопштио је, међутим, да не прихвата селективну аболицију, јавила је тв Телма.

 

Посланици македонског парламента одлучили су пре два дана да откажу ванредне парламентарне изборе који су били заказани за 5. јун, али нови датум није утврђен.

 

То је други пут да се у Македонији одлажу ванредни парламентарни избори који би требало да ову земљу извуку из кризе која траје дуже од годину дана.

 

РТС

Тагови: ; ;