Чека се одлука да ли ће докази за које одбрана тврди да су незаконито прикупљени, бити издвојени.

 

Перишић

 

Почетак суђења некадашњем начелнику Генералштаба пензионисаном генералу Момчилу Перишићу, оптуженом за шпијунажу, одложен је за 5. јул јер није донета правноснажна одлука о издвајању доказа који су, како тврди одбрана, прикупљени на незаконит начин. Истом оптужницом, за кривично дело одавање службене тајне, терети се потпуковник Миодраг Секулић, а цивил Владимир Влајковић за одавање службене тајне помагањем.

 

Није познато за које доказе је одбрана тврдила да су прикупљени на незаконит начин с обзиром на то да је припремно рочиште, на којем су адвокати навели о којим се доказима ради, било затворено за јавност. Како је саопштено на главном претресу, тужилац је уложио жалбу на овакав предлог одбране, а правноснажну одлуку треба да донесе Апелациони суд.

 

Браниоци окривљених предложили су на претресу да се суђење одложи јер, како су навели, сматрају да је за изношење одбране важно да се утврди да су поменути докази тужилаштва незаконити. Тужилац се сагласио са овим предлогом.

 

Перишићев адвокат Новак Лукић поновио је захтев да поступак против окривљених буде отворен за јавност. Судија Наташа Албијанић је тим поводом рекла да се још чека одговор надлежних војних органа о захтеву суда за испитивање тајности, односно поверљивости појединих докумената, од чега зависи да ли ће са суђење, или једног његовог дела, бити искључена јавност.

 

Перишић је ухапшен 14. марта 2002. године у мотелу „Шарић” на Ибарској магистрали у друштву службеника америчке амбасаде Џона Дејвида Нејбора. Тадашње Војно правосуђе оптужило га је за кривично дело шпијунаже у корист Сједињених Америчких Држава. Поступак против њега и друге двојице окривљених водио је Војни суд у Београду до његовог укидања 1. јануара 2005. године, после чега предмет прелази у надлежност Војног одељења тадашњег Окружног суда у Београду.

 

Кривично ванрасправно веће Војног одељења Окружног суда у Београду донело је, међутим, 9. новембра 2005. године одлуку да прекине кривични поступак против некадашњег начелника Генералштаба до окончања поступка који се против њега води пред Међународним трибуналом у Хагу. Истом одлуком обустављен је поступак и против осталих оптужених.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;