Уставни суд самопрокламованог Косова закључио је у петак дугогодишњи судски спор у корист манастира Високи Дечани и потврдио власништво манастира над 24 хектара земље која је 16 година била под судским спором.

 

decani

У одлуци обљављеној на службеном сајту, Уставни суд Косова није прихватио прошлогодишњу одлуку апелационог већа специјалне коморе Врховног суда Косова да се предмет поново врати основном суду у Дечанима.
Уставни суд је такође утврдио да је претходна одлука Врховног суда од 27. децембра 2012. године, којом је потврђено власничко право манастира на земљу у спору, рес јудицата (правоснажно пресуђена радња).

Иако је судски процес потрајао више година, Уставни суд је показао компетенцију и спремност да донесе непристрасну одлуку, којом је трајно заштићено имовинско право манастира над поменутом земљом, истакао је епископ рашко-призренски Теодосије.

Ова одлука је од изузетног значаја за одрживост манастира Високи Дечани, који је на листи Светске културне баштине
УНЕСКО, као и за будћност његовог монашког братства, навео је епископ Теодосије и истакао да је то охрабрење да је и у данашњим условима на Косову и Метохији могуће заштитити своја права и сачувати своје виталне интересе.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;