У центру Скопља јутрос су осванули споменици тројици значајних Албанаца, постављени без знања званичника надлежне Општине Центар, пренели су локални медији.

Spomenik-t

Споменик албанском писцу Пјетру Богданију је прошле ноћи око један сат донет у парк «Жена борац», код Скупштине Македоније, у општини Центар, што је самовољно учинила суседна општина Чаир.

 

Из ливнице у Фиренци стигли су и споменици песнику Јосифу Багерију и Неџату Аголију, првом министру здравља у македонској влади 1945. Ти споменици се постављају код Македонског националног театра и код зграде Телекома.

 

Општином Чаир управља ДУИ Алија Ахметија, највећа албанска странка у Македонији, која је с националном македонском странком ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског чини владајућу коалицију.

 

Постављан је споменика тројици албанских националних вођа у оквиру је владиног пројекта «Скопље 2014» за који је поступак завршен 2013, али ти споменци нису постављени због противљења бившег руководства Општине Центар, у којој је сада на власти опозиција.

 

Кабловска телевизија 24 вести је јавила да још реакције председника Општине Центар, Андреја Жерновског, док је Општина Чаир рекла да «преузима одговорност» за постављање споменика.

 

 

РТС

Тагови: ;