Црна Гора данас обележава Дан независности, десету јубиларну годишњицу од референдума о отцепљења од «мале Југославије»- Државне заједнице Србије и Црне Горе. У плану је свечана церемонија, празнични програми на локалним медијима  и наравно јаке изјаве политичара.

 

files

 

Референдум из 2006 године опозициони политичари у Црној Гори, са различитим политичким погледима сматрају првим «украденим» гласањем након чега више никад није било регуларних избора. Који је ниво поверења у власт и државу након референдума, то је јасно свима.

 

Један од водећих информативних портала у Црној Гори «Вијести» објавио је поводом Дана независности, на својој насловној страни следећу честитку:

 

«Срећни празници онима који имају разлога за славље»!

 

Избор материјала за Дан независности је заиста суморан: «Дијаспора очекује бржи развој Црне Горе», «Аналитичари: Потребна је способност за извоз пољопривредних производа»,»ауторске колумне: Свака победа власти је пораз за буџет и за све нас».

 

Шлаг на торту је наслов: «Највећа достигнућа за 10 година независности- победа у ватерполу и позив у НАТО».

 

Чега још можемо да се сетимо? Признање «независности» Косова- нож у леђа Србији и српском народу у Црној Гори. Затим масован разгон демонстраната који су протествовали против уласка у НАТО, игнорисање последњих масовних протеста и захтева, тродневно гласање о поверењу влади које је прошло захваљујући само једном гласу из контролисане опозиције.

 

И заиста врхунац «Независности» је потписивање Протокола о приступања НАТО-у само два дана пре обележавања годишњице «суверености». Овај корак подсећа на дефиле НАТО тенкова уочи Дана независности у Летонији који је изазвао подсмех и наших балканских читалаца.

 

Премијер Мило Ђукановић у «свечаном» интервјуу изјавио је да «нема веће обавезе од очувања резултата 21 маја»- референдума о сецесији. Он је с поносом изјавио да Црна Гора слави «на прагу ЕУ и НАТО». Да ли су Црногорци могли то да претпоставе 2006 године кад су још увек сећања на бомбардовање, и санкције које су довеле до астрономске инфлације била свежа?

 

Како је након потписивања протокола навео политиколог Драган Петровић званична Подгорица мери сва своја достигнућа искључиво нивоом европских интеграција. О чему год да се ради они се крију иза овог маркетиншког потеза.

Тагови: ; ;