Кинески председник у тродневну посету Србији стиже 18. јуна. Припреме су већ у току, код нас су представници 150 кинеских компанија, који преговарају с потенцијалним партнерима у Србији. Од те посете и једна и друга страна много очекују.

 

Srbija Kina

 

Кинези су, кажу, спремни да учине све да се трговинска размена као и број њихових фирми у Србији вишеструко увећају. У српској влади очекују да се у оквиру посете у јуну потпише више комерцијалних уговора за конкретне послове, а мање меморандума.

 

Од 2009. године Београд и Пекинг имају стратешко партнерство и низ заједничких послова – од моста Земун–Борча, термоелектране у Костолцу, изградње деоница Коридора 11, продаје смедеревске железаре «Хестилу».

 

Протеклих година, на највишем државном нивоу, много се разговарало о могућностима за сарадњу, а сада ће се, кажу, потписивати конкретни уговори – пре свега за модернизацију пруге Београд–Будимпешта, где радови крећу у септембру, и за деоницу ауто-пута Сурчин–Обреновац.

 

«Та два велика инфраструктурна пројекта су вредна више од милијарду и по евра. Са њима разговарамо и о пољопривреди, индустријским зонама и о новим предузећима, о приватизацији предузећа у реструктурирању, код пољопривреде постоје помаци и протоколи који ће се потписивати», каже Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и председница Мешовитог кинеско-српског комитета.

 

 

На Пољопривредном сајму у Новом Саду учествује готово 50 кинеских фирми, али су заинтересовани за сарадњу у свим областима и, кажу, међусобна трговина са садашњих милијарду долара може да се вишеструко повећа.

 

«Тренутно имамо близу двадесет фирми већ присутних у Београду, у Србији, а убудуће ће их бити сигурно 10 пута више», каже економско-трговински саветник Амбасаде Кине у Србији.

 

 

Према његовим речима, важно је колико ће убудуће бити инвестиција, кооперација с домаћим фирмама.

 

«Да запослимо не само што више радника него и колико је могуће да заједно идемо на трећа тржишта. То нам је циљ», каже Џу Љанги.

 

 

Веома је важно имати добре односе са другом економском силом у свету која има четири хиљаде милијарди долара резерви и годишње инвестира у другим земљама бар 200 милијарди долара, истичу економисти и додају да инфраструктурни пројекти на којима су до сада радили у Србији најбоље показују колико су озбиљни пословни партнери.

 

«Постоје и други пројекти који су јако интересантни за обе стране као што су пројекти Термоелектране ‘Ковин’ или савремене рафинерије нафте са адекватном мрежом пумпи. Има много пројеката интересантних и за једне и за друге, тиме би Србија побољшала свој положај и привукла нове инвестиције. За Кину је то важно јер је Србија на прагу ЕУ, то значи ново тржиште од 500 милиона људи», каже Исмаил Мусабеговић са Београдске банкарске академија.

 

 

Детаљи посете кинеског председника још се не знају осим да ће обићи Железару у Смедереву као најзначајнији пример сарадње две земље.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;