У Аустрији се данас одржава други круг председничких избора, на којем ће грађани донети коначну одлуку ко ће бити будући шеф државе. Предизборна кампања за други круг председничких избора протекла је у оштријим окршајима два кандидата.

 

000_9S9X1-e1461515447407

 

Укупно 6.382.507 држављана Аустрије са правом гласа мора да се одлучи између два кандидата — Норберта Хофера, кандидата Слободарске партије Аустрије (ФПО) и Александера ван дер Белена, некадашњег дугогодишњег шефа странке Зелених.

 

Хофер је од стране Ван дер Белена приказан као десничар који представља велику опасност по будућност Аустрије, чиме је покушао да окупи око себе све грађане који желе да спрече долазак Слободарске странке на државну функцију.

 

Хофер је у првом кругу гласања 24. априла освојио 35,05 одсто гласова, а Ван дер Белен 21,34 процената.

 

 

Хофер је у предизборној кампањи покушао да грађане увери да жели да буде председник који ће више да се укључи у политички живот Аустрије. Он је, такође, морао да увери грађане да није против ЕУ, већ да жели да се залаже да националне државе добију већа овлашћења уместо да само спроводе из Брисела наметнуте одлуке.

 

Исход другог круга избора могао би бити веома тесан, јер ће то бити одлука о две супростављене политичке опције, па би они који у првом кругу нису гласали за Ван дер Белена могли да то учине у другом кругу, страхујући од председника из редова деснице.

 

Танјуг

 

Тагови: ;