Новоизабрани филипински председник Родриго Дутерте, који треба да преузме власт крајем јуна, напао је Римокатоличку цркву назвавши је «најлицемернијом институцијом» и оптужио неке од бискупа за корупцију због наводног тражења услуга од политичара, укључујући њега лично.

 

Duterte

 

АП наводи да је Дутерте ово изрекао на синоћњој конференцији за медије која се отегла до рамо јутрос.

 

Још увек актуелни градоначелник Давао Ситија на југу Филипина на тој конференцији довео је у питање важност католичких бискупа, наводећи притом да је на председничким изборима 9. маја однео убедљиву победу, на основу још увек незваничних података.

 

Он је навео да је освојио највише гласова упркос напорима бискупа да убеде Филипинце да не гласају за њега.

 

Како наводи АП, овако оштра јавна осуда утицајне цркве и њених бискупа ретко се чује из уста водећих политичара на Филипинима, које ова агенција назива бастионом католичанства у Азији.

 

Дутерте је прошлог новембра шокирао бискупе када је опсовао на рачун папе Фрање због чије посете Манили је настала огромна саобраћајна гужва у којој је био заглављен сатима и сам Дутерте. Он је касније желео да се лично извини након што су бискупи осудили његов чин, али је потом одустао јер је, како је рекао, писмо извињења довољно.

 

 

НСПМ

Тагови: ;