У Аустрији се данас одржава други круг председничких избора, на којем ће грађани донети коначну одлуку ко ће бити будући шеф државе. Право гласа има и око 70.000 Аустријанаца српског порекла.

 

96252447_Norbert_Hofer-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

 

На гласачком листићу су само два имена: Норберт Хофер, кандидат десничарске Слободарске странке, и Александер ван дер Белен, независни кандидат који је имао подршку Зелених.

 

У првом кругу председничких избора Хофер је, иначе, убедљиво био први са 35 одсто гласова, далеко иза њега остао је другопласирани Ван дер Белен са 21 проценат.

 

За кога ће гласати Срби на председничким изборима? Прецизан одговор је, наравно, тешко добити, али се на основу неких детаља може закључити да је већи део српског изборног тела наклоњен Слободарској странци и њеном кандидату Норберту Хоферу.

 

Објашњење за овакво опредељење лако је пронаћи у наступима лидера Слободарске странке Ханса Кристијана Штрахеа.

 

„Косово и Метохија је историјска колевка српског народа, вере, културе, традиције и идентитета. Преко 150 манастира, цркава из средњег века које чине саставни део светске културне баштине, нажалост су пред очима међународне заједнице 2004. године стално разаране и пљачкане… Србија је увек била део Европе, али нажалост на примеру Косова и Метохије видимо да је Европа оставила Србију.

 

Слободарска странка има јасан став: Косово и Метохија припадају Србији. Признавање једнострано проглашене републике Косово је била велика грешка”… „Резолуција 1244 УН говори да је Косово и Метохија са аутономним статусом саставни део Србије. ЕУ не сме да тражи од Србије да призна Косово да би постала чланица”, изјавио је у интервјуу недељнику „Печат” Ханс Кристијан Штрахе.

 

Слично лидеру Слободарске странке говори и њен кандидат за председника Аустрије Норберт Хофер.

 

„Српски народ је у својој суштини слободарски народ, зато је природно да многи Срби и Аустријанци српског порекла нашој партији дају свој глас“, изјавио је у интервјуу магазину „Геополитика“ Норберт Хофер.

 

„Ми смо једина странка у Аустрији у којој Аустријанци са српским пореклом имају озбиљне страначке и политичке функције. Зато сам убеђен да ће у другом кругу председничких избора 22. маја аустријски Срби дати свој глас кандидату који заступа патриотизам и слободарске вредности.”

 

Хофер сматра да су кад је реч о Косову «ране још свеже, а проблеми превелики», тако да би учлањивање Косова у међународне организације, укључујући ЕУ и УН, подстакло само негативно расположење. Каже да у проширењу ЕУ мора да се делује обазриво и са мером: «Не мислим да би било лако примити Турску у чланство ЕУ».

 

Политика

 

 

Тагови: ; ; ;