Постоји пуно разлога за бригу да се оружане снаге САД распадају, оценио је у свом тексту за The National Interest Џастин Џонсон.

 

Наиме, САД су за последњих пет година смањиле војни буџет за четвртину са фаталним последицама.
Америчка поморска пешадија је принуђена да, због недостатка новца, резервне делове за F-18 узима са отписаних авиона истог типа, укључујући и музејске примерке.

 

558560_fighter-jet-60528-1280_f

 

Уз то, само 30% ратних авиона може бити пуштено да лети, а бомбардери В-1 су у употребљивом стању само захваљујући деловима са авиона за отпад.
Тако се догодило да ратна авијација и даље користи бомбардере В-52 иако су ти авиони произведени пре више од педесет година.

 

Ловци F-16 морају да лете по распореду, јер нема резервних делова да би полетели у исто време. То значи да барем половина ловачких ескадрила није спремна за борбена дејства.

 
Када је рреч о поморској авијацији, пилоти уместо потребних 25-30 сати летења месечно, имају тек по четири сата. Зато се током протекле деценије удвостручио број несрећа на летелицама корпуса поморске пешадије.

 

Уз то, око две трећине бригада америчких копнених снага није спремно за стварна ратна дејства. Пешадија САД је по бројности на нивоу периода уочи Другог светског рата.

 

Што се тиче ратне морнарице, она би требало да има 375 различитих бродова, а заправо их има само 273, наводи се у чланку.

 

Ката

Тагови: ;