Грађани централноазијске државе Таџикистан изјаснили су се на референдуму за промену устава, што омогућава дугогодишњем ауторитарном председнику Емомалију Рахмону да неограничено остане на власти, саопштили су изборни званичници.

 

Рахмон

 

Прелиминарни резултати показују да је 94,5 одсто гласача подржало уставне промене, међу којима је одредба којом се уклања ограничење председничког мандата, јавља АП, а преноси РТС.

 

Једна уставна промена предвиђа смањење старосне границе за председника републике са 35 на 30 година што би омогућило Рахмоновом сину који сада има 29 година, да се кандидује на следећим председничним изборима 2020. године.

 

Референдум је  организован и одржан у недељу.

 

Председник Таџикистана Емомали Рахмон (63) на челу је те бивше совјетске републике од 1992. године, а током 24 године владавине је потиснуо или сломио све противнике.

 

Странка Исламске обнове, једина опозициона с релевантном подршком, септембра прошле године проглашена је за терористичку организацију јер је припремала државни удар о којем се мало зна, а један од амандмана на устав предвиђа забрану партија заснованих на религији што би био и коначни крај те партије.

 

Од гласача је тражено да на референдуму одобре укупно 41 амандман.

Тагови: ; ; ;