Генерални секретар западне војне алијансе НАТО Јенс Столтенберг је рекао да НАТО не жели нови хладни рат са Русијом и додао:

 

Jens-Stoltenberg

 

„Ми одавно посматрамо како Русија интензивно инвестира у своје оружане снаге. Ми на то само одговарамо и јачамо сопствену одбрану. Ми избегавамо елскалацију и држимо се отвореног дијалога“.

 

У интервјуу пољској телвизији TVN је додао: „Наши садашњи односи са Русијом нису, наравно, стратешко партнерство које смо се трудили да створимо после хладног рата. Али, наши односи нису ни конфронтација јер ми не желимо нови хладни рат“, преносе fakti.rs

 

Међутим, утицајни британски лист Financial Times у време Столтенберговог интервјуа је објавио да се унутар западне алијансе гомилају разногласја поводом односа са Русијом и да истовремено расту страховања да конфронтација са Москвом „измиче контроли“.

 

Financial Times је овакве закључке извео на основу анализе управо завршеног бриселског саветовања Министара спољних послова и начелника генералштабова држава-чланица НАТО. Тачније, навео је да су представници Немачке и Француске инсистирали на зближавању са Москвом и на брзом сазивању Савета Русија-НАТО, док су друге земље према тој иницијативи биле скпептичне.

 

Лист наводи тврдњу дипломате једне источноевропске земље да права сврха сазивања Савета Русија-НАТО не би била у умиривању Русију, већ у смиривању оних на Западу коју се веома баје да „не наљуте Путина“. Исти дипломата је оценио да се „Русија поиграва са НАТО“.

 

FT са своје стране упозорава да вербалнни рат између Москве и алијансе постаје агресивнији и да изазива све већу бригу. У истом контексту упозорава да је британски генерал Ричард Ширеф прорекао да до рата између Русије и НАТО може доћи у наредних годину дана.

 

FT је тим поводом разговарао са шефом британске дипломатије Филипом Хамондом који је оцено да је Ширефова тврдња-процена неогдоворна, претерано шпекулативна и провоцирајућа.

 

Ката

Тагови: ;