Утицајни лондонски дневни лист The Guardian је оценио да у Москви потенцијални излазак Велике Британије из ЕУ неће доживети као трагедију јер је то за Русију шанса.

 

92959

 

„У Русији сматрају да ће ослабљена ЕУ, која ће морати да се носи са последицама одласка Велике Британије, бити партнер са којим ће бити лакше”, пише лист.

 

The Guardian процењује да ће Brexit ослабити јединство у ЕУ, поготово поводом Украјине, јер је Лондон од самог почетка украјинске кризе један од најжешћих критичара Политике Кремља.

 

Исти лист, међутим, признаје да противници Brexit покушавају да руску позицију обрну у своју корист, пишу fakti.rs

 

У том контексту подсећа да је бивши белгијски премијер Ги Верхофстадт већ упозорио да је Владимир Путин „једини лидер који би од британског изласка из ЕУ био на добитку”. И британски Премијер Дејвид Камерон изјавио је да би иступање његове земље из ЕУ „усрећило Путина”.

 

Претходних дана је у Москви боравила група британских посланика, али њихови руски саговорници нису показали никакав нарочити интерес за тему британског референдума.

 

Референдумско питање на које ће Британци морати да одговоре 23 јуна гласи: „Треба ли Уједињено Краљевство остане члане ЕУ или да иступи из ње?”.

 

Ката

Тагови: ; ; ;