Немачка канцеларка Ангела Меркел дозвољава турском Председнику Тајипу Ердогану да извезе турске принципе у Европу, изјавио је главни уредник опозиционог листа Cumhuriyet Џан Дундар.

 

merkel3-790x443

 

«Меркелова игнорише све оне који желе да у Турској успоставе европске вредности и принципе. Уместо тога, Ердоган турске принципе извози у Европу и шаље на суд немачке новинаре. Било би смешно да није тужно», рекао је Дундар у интервјуу немачком листу Bild, уз напомену да се половина становника Турске не слаже са Ердоганом, али да се, током посете немачке канцеларке, није чуо онај део друштва који се залаже за слободу, људска права, секуларизам и демократију.

 

Дундар је додао да разуме положај Меркелове у светлу тешке мигрантске кризе у вези које се ЕУ обраћа за помоћ Турској, преносе РИА Новости.

 

«Меркелова жели да пропронађе начин да комуницира са Ердоганом. Она мора да сарађује са аутократом са којим нема заједнички именитељ», рекао је Дундар, додајући да је Меркелова првенствено заинтересована за спас своје земље.

 

Дундар је позвао немачку канцеларку да се састане са њим да разговарају о мигрантима и положају новинарства у Турској.

 

Према писању Ројтерса, Ангела Меркел је, током посете Турској одржала састанак са новинарима и представницима организација за људска права Human Rights Watch, експертима за курдска питања, шефом турског Удружења адвоката и представницима Удружења индустријалаца и привредника Tüsiad. Резултати састанака нису обелодањени.

 

Ката

Тагови: ; ;