Ван дер Белен је добио 50,3 посто гласова, а Хофер 49,7, саопштило је министарство унутрашњих послова Аустрије.

 

Hofer-van der-Belen

Независни кандидат и некадашњи лидер Зелених Александер Ван дер Белен победио је у другом кругу председничких избора у Аустрији кандидата десничарске Слободарске партије Норберта Хофера, потврдило је аустријско министарство унутрашњих послова, јавља Ројтерс.

 

У најтешњим изборима у историји послератне Аустрије, Александар Ван дер Белен победио је Норберта Хофера након пребројавања гласова који су стигли поштом, иако је Хофер био у благој предности након јучерашњих избора.

 

Ван дер Белен је добио 50,3 посто гласова, а Хофер 49,7, саопштило је министарство унутрашњих послова Аустрије.

 

Норберт Хофер је признао пораз обративши се преко Фејсбука. На свом профилу је написао да се захваљује свим бирачима на одличној подршци.

 

«Наравно да ми је данас жао. Међутим, залагање током предизборне кампање је инвестиција у будућност», истакао је Хофер.

 

 

Својим бирачима је поручио да би радо био председник и пазио на «нашу предивну земљу и најавио да ће и даље давати допринос позитивној будућности Аустрије.

 

Ван дер Белен, који ће ступити на чело државе 8. јула, када је предвиђено полагање заклетве, у тесној трци у другом кругу гласања, тек након пребројавања гласова предатих путем поште, дошао је до победе.

 

На биралиштима, у недељу, Хофер је био у предности са 51,93 одсто освојених гласова, а Ван дер Белен је добио 48,07.

 

Пошто је 14 одсто бирачког тела затражило гласачке листиће за гласање путем поште, то јест издато је укупно 885.437, било је неопходно да се сачека њихово пребројавање како би се знало ко је победио на изборима, чији исход је био најтешњи до сада.

 

Право гласа на председничким изборима имало је 6,4 милиона држављана Аустрије старијих од 16 година.

 

Иначе, Хофер је у првом кругу гласања био јасни победник са освојених 35 одсто, а Ван дер Белен други са 21 одсто добијених гласова.

 

Саопштавање коначних изборних резултата требало је да уследи између 15:30 и 16 часова, али је дошло до кашњења јер је пребројавање гласова путем поште морало да се понови у Инсбруку.

 

Интересовање за исход председничких избора било је огромно, и то не само на лицу места у Свечаној сали Министарства унутрашњих послова у Бечу, где се окупио велики број новинарских екипа чекајући да коначне резултате објави министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, већ и преко Интернета, па су многи информативни сајтови били повремено недоступни у периоду од 15.15 сати до после проглашења победника.

 

Ван дер Белен је страх од доласка ФПО на власт искористио да уједини око себе све снаге које су против деснице, док је Хофер, освојивши огроман број гласова без подршке других партија, показао колика је тренутна снага ФПО на политичкој сцени Аустрије.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;