САД су дужне да заштите либерални светски поредак од Русије и Кине, објавио је Washington Post.

 

Утицајни амерички дневни лист је указао да су „многе земље”,које не желе да деле врености лидера Русије и Кине, забринуте због „сужавања улоге Америке у светским процесима”, цитирајући извештај Центра за нове приступе заштити безбедности САД.

 

rusija-i-kina

 

Лист је оценио да Вашингтон, да би сачувао постојећи либерални светски поредак, мора ојачати „све елементе свог утицаја” и упозорава да се готово свакодневно појављују нови докази да се либерални светски поредак, који је постојао током протеклих 70 година, све више урушава.

 

Постоји реална опасност да Кина и Русија покушавају да прекроје свет „према свом ограниченом лику”, пише лист.

 

У ЕУ, која се суочава са миграционом кризом и властитим страхом од глобализма, све више расте популарност десних партија. У исто време, у САД председнички кандидат Доналд Трамп на своју страну превлачи милионе људи, наступајући против самих темеља америчког лидерства у свету, укључујући и војни савез са Јужном Корејом и Јапаном, преносе fakti.rs

 

Лист је уверен да наредног председника САД чекају „невероватна искушења” и да ће му бити потребна храброст и способност доношења тешких одлука да би био сачуван либерални светски поредак.

 

Ката

Тагови: ; ; ;