Број жртава у седам терористичких напада подметнутим бомбама у Џаблеху и Тартусу у провинцији Латакија, који нису у ратној зони, попео се на 130.

 

Четири експлозије су експлодирале на аутобуској станици и у болници у Џаблехи а три на аутобуској станици у Тартуси. У Џаблеху је активирана бомба подметнута на улазу у станицу, а одмах потом су се у маси путника саморазнела двојица терориста-самоубица.

 

13773

 

Трећи самоубица се дигао у ваздух у хитној помоћи болнице у Џаблеху док се претварао да помаже рањенима довезеним са аутобуске станице, преносе fakti.rs

 

Сиријска државна безбедност осујетила још један напад у болници у Џаблехи, ухапсивши терористу са „појасом шехида“. Објављено је да припада терористичкој формацији Ахрар аш-Шам која је савезник Џебхат ан-Нусра.

 

Да су акције повезане, говори податак да су се експлозије одиграле малтене истовремено. Одговорност за све нападе преузела је «исламска држава».

 

Руски Председник Владимир Путин је упутио саучешће Председнику Сирије Башару Асаду: „Данашња трагедија је само нови доказ колико је варварска и нечовечна природа терористичких групација које воде крвави рат против народа Сирије“.

 

Путин је истовремено потврдио да ће Русија наставити да подржава своје „сиријске партнере“ у борби против тероризма. Званична Москва је оценила да су напади изведени да би било прекинуто примирје у Сирији.

 

Ката

Тагови: ; ;