У америчким компанијама у току је опасно гомилање дугова, објавио је Business Insider. Заправо, до оваквог закључка су дошли економисти S&P Global Ratings Ендрју Чанг и Дејвид Тешер, који су изанализирали финансијске резултате око 2000 компанија у САД.

 

Утврдили су да је обим њихових невраћених дугова порастао чак 50 пута у односу на кеш којим располажу. Такође и да је њихова задуженост повећана за 850 милијарди долара и да је достигла укупно $6,6 билиона.

 

dolari

 

Чанг и Тешер тврде да још већу забринутост мора изазивати однос дугова и кеша унутар анализираних 2000 компанија.

 

Утврдили су да су током 2015, ако се из анализе искључи 25 компанија које најбоље стоје са кешом, дугови порасли за 730 милијарди долара, док је кеша унутар групе за 40 милијарди долара мање.

 

Чанг и Тешер су утврдили да 2000 компанија располаже са 1,84 билиона долара кеша. То је најбољи резултат у њиховој историји, али то „брдо новца“ не може сакрити чињеницу да те компаније имају много веће „брдо“ дугова“, пише Business Insider поводом оваквог стања ствари, а преносе fakti.rs

 

Економисти S&P упозоравају да су се дугови нагомилали и да се даље гомилају зато што се компаније задужују за финансирање текућег пословања и ислпате акционарима и емитовање обвезница.

 

BI наводи да и многи други амерички економски експерти сматрају да ово стање може убрзо довести до формирања новог великог мехура на америчком тржишту вредносних папира.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;