Након што су САД одлучиле да пошаљу један батаљон у Источну Европе уместо два, НАТО не успева да нађе савезнике у Европи који би били спремни да добровољно попуне «рупу», пише The Wall Street Journal (Волстрит џурнал).

 

nato-strategija

 

Европски савезници не попуштају под притиском америчких колега, јер не деле сви европски чланови савеза забринутост за своје источне границе. Јачање источне границе је од користи само источноевропским државама, док су земље западне Европе  више забринуте због опасности од «Исламске државе», преносе РИА «Новости».

 

Упркос америчком уверавању, данске власти су на пример, навеле да је за све то потребно више средстава него што имају, тако да земља не може да игра активну улогу у формирању батаљона за Пољске и балтичке земље. Норвешка се томе придружила, рекавши да је она сама на граници са Русијом, и да зато треба да брине о заштити својих граница.

 

Такве изјаве су изазвале очигледно незадовољство у Вашингтону. И демократе и републиканци све чешће критикују савезнике у Европи за то да нису вољни да плате за сопствену одбрану и да користе ресурса САД у региону. Председник Обама је чак назвао европске земље «слепим путницима», каже се у чланку.

 

Вашингтон, према новинама, има и «план Б»: да у све ово увуче једног неевропског савезника — Канаду. Званичници САД и НАТО активно преговарају о повећању канадског контингента у Пољској са још 220 војника, чији је број у тој земљи тренутно — хиљаду. Званични одговор из Отаве још увек нису добили, али је један неименовани канадски званичник рекао да «Канада разматра опције учинковитијег доприноса концепту НАТО-а по питању повећања одбране.»

 

 

НАТО је одлучио да ојача своје источне границе, и разместио по један батаљон од хиљаду војних лица у Пољској, Летонији, Литванији и Естонији. Сједињене Државе, Британија и Немачка су најавиле спремност да пошаљу војнике, али још увек не могу наћи четвртог волонтера.

 

У уторак је руски изасланик при НАТО-у Алекандар Грушко рекао да Алијанса наставља да повећава војне активности у региону, утиче на руске интересе, што не доприноси стабилности у Европи.

 

У овом тренутку, НАТО разматра могућност повећања активности у Црном мору, а Вашингтон је саопштио своју намеру да настави јачање источног крила НАТО-а. Осим тога, познато је да ће на самиту у Варшави од 8. до 9. јула бити одлучено о додатним распоређивања на источним границама алијансе на основу ротације четири мултинационалних НАТО батаљона.

 

19. маја је амерички политички научник, стручњак за Русију професор Стивен Коен изјавио да тако велика концентрација непријатељских трупа на руској граници није била од времена инвазије нацистичке Немачке 1941. године.

 

 

Тагови: ; ;