Генерални секретар NATO Јенс Столтенберг је објавио да ће јулски самит алијансе у Варшави бити „преломни“.

 

При том је прецизирао: „Морамо ојачати своје присуство на истоку Европе. На тај начин ћемо послати сигнал да ће напад на једну земљу чланицу бити напад на цео NATO“.

 

Peskov-Neprijateljske-akcije-NATO-a-ugrozavaju-Rusiju

 

Кремљ је на ово одреаговао оценивши да се ради о експанзији западне војне алијансе поред граница Русије.

 

„NATO је продукт времена конфронтације. То је инструмент створен за конфронтацију. Зато је дискутабилно колико он уопште може доприносити општеевропској стабилности и безбедности. Са жаљењем констатујемо да се NATO и даље држи курса свог ширења, односно експанзије према границама Русије“, рекао је портпарол Председника РФ Дмитриј Песков

 

Песков је нагласио да то у Москви изазива забринутост и да може изазвати само „предвидљиве, испланиране и доследне кораке срачунате за осигуравање својих интереса и безбедности“, prenose fakti.rs

 

„Реторика NATO је све више у складу са временом хладног рата. Судећи по реторици, алијанса се великом брзином враћа у та времена за која смо мислили да су остала далеко у прошлости. Изгледа да је NATO ту реторику чувао у својим недрима“, додао је Песков.

 

Стални представник Русије при NATO Александар Грушко је оценио да се алијанса креће ка „обуздавању Русије“ јер није у стању да постоји „без великог геополитичког противника“.

 

Грушко је навео да се алијанса, по свему судећи, враћа доктрини Министра спољних послова Белгије Пјера Армела који је још 1966 предлагао да NATO споји политички дијалог са СССР са формирањем „моћних војних потенцијала“.

 

Ката

Тагови: ;