Између осталих ту су бројеви телефона Абу Мусаба ел Заркавија и Осаме Бин Ладена. Комуникација је вођена путем телефона регистрованих у Британији, Италији и Америци, навео је РТРС.

 

Радио-телевизија Републике Српске објавила је делове докумената аустријске Службе за заштиту уставног поретка у којем је као идејни творац терористичке мреже у БиХ означен Мустафа Церић, тада имам Загребачке џамије, а касније реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ.

 

muftija

У документима аустријске Службе за заштиту уставног поретка, које је РТРС објавио синоћ у свом другом Дневнику, постоје, како се наводи, докази о томе какве су улоге имали бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Церић и бројне вође исламистичких организација.

 

Наведено је, наиме, да је још у новембру 1992. покренут пројекат жигосања Срба као геноцидног народа, о чему је Церић обавестио Алију Изетбеговића, који је од саудијског краља Фахда добио 400 милиона америчких долара, пренео је РТРС који је објавио и листу телефонских позива између припадника одреда «Ел Муџахедин» са водећим светским терористима.

 

Церић, како се наводи, још новембра 1992. организује међународну конференцију о заштити људских права у БиХ са секретаријатом у Бечу. Окупља око стотину представника из више од тридесет исламских земаља на челу са угледним личностима из исламског света, касније вођама екстремних исламистичких организација.

 

У Извештају дотављеном тадашњем председнику Председништва БиХ Алији Изетбеговићу, чији факсимил је објављен на порталу РТРС-а, стоји да је циљ те конференције био да се муслимански свет упозна са ратним страдањима, посебно муслимана, те улагање напора да се хитно помогне «праведна борба у БиХ». А с тим у вези је, како се наводи, конференција донела и 13 одлука.

 

На Конференцији је изабран Извршни одбор и Секретаријат, а за првог председника тог одбора је изабран Церић.

 

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић тим поводом каже да је Церић користећи моћ те организације постао реис-ул-улема, али да се може и директно довести у везу са првим терористичким нападима у БиХ.

 

«Непосредно после организације те међународне конференције ми ћемо имати буквално први терористички напада на Ријасет исламске заједнице, убиство четири лица, рањавање секретара Омердића, убиство бившег зета и унука реиса Хаџиавдића, наравно пошто је то време рата да ће све то бити приписано српским залуталим гранатама», каже Галијашевић за РТРС.

 

Извршни одбор новоосноване исламистичке организације након првог састанка у Загребу, поново се састаје у Џеди, Саудијској Арабији.

 

Са Церићем на челу, Салихом Шабићем личним изаслаником муслиманског лидера у БиХ Алије Изетбеговића и познатим исламским учењаком — шеик Мухамед ел Газалијем — договорено је да циљ ове организације буде ширење истине о геноциду над босанским Муслиманима.

 

Саудијски краља Фахд, подржава Церићев пројекат са 400 милиона америчких долара, а са по 20 милиона Катар и Емирати.

 

«Битно је указати да је у октобру 1992. године на три места поменут почињени геноцид према босанским муслиманима иако до тада нисмо имали никакве озбиљније, ратне сукобе. Већ се тада видело да је пројекат жигосања Срба кренуо и да је то гурано са највишег исламистичког нивоа», каже Галијашевић.

 

 

Та исламистичка елита је, према његовим речима, покренула снажан ланац подршке и притиска на терористичке групе које су за време рата почеле да долазе у БиХ.

 

Међу првима је, подсећа, дошао Шеик Абделазиз звани Барбароса — први командант муџахедина у БиХ.

 

У документу војне обавештајне ратне управе тзв. Армије БиХ — 3. Корпуса из Зенице налазе се бројеви телефона и факсова на које чланови «Ел Муџахедин» шаљу пошиљке.

 

Између осталих ту су бројеви телефона Абу Мусаба ел Заркавија и Осаме Бин Ладена.

 

Комуникација је вођена путем телефона регистрованих у Британији, Италији и Америци, навео је РТРС.

 

 

 

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;