Председник УНСК Будимир Ничић рекао је да УНС  са овог скупа шаље борду РТК-а поруку да морају да поштују закон, као и поруку централним косовским институцијама да поштују Устав. Ничић је рекао да је РТК јавни сервис свих грађана, тако да учесници протеста, новинари и струковно удружење имају право да се интересују за рад тог јавног сервиса и да исто тако имају право да указују на евентуално кршење закона везано за тај јавни сервис.

 

Pristina-protest-srpskih-no_620x0

Он је рекао да на све то учесници протеста имају право, јер је реч о јавним парама, о парама учесника протеста као грађана Космета.

 

«Дакле, најновије кршење закона, по нама је ово које се односи на избор директора РТК 2 канала. Ми смо, од када је основан тај канал, указивали, правили специјалне емисије о кршењу закона на том каналу, непотизму и свему осталом. Али ово кршење закона је на неки начин кап која је прелила чашу», рекао је Ничић.

 

 

«Ми то не знамо зато што је тај процес потпуно нетранспарентан, а тиме се заправо и крши закон. Други део кршења тог закона односи се на радну групу, односно на ад хок комисију коју формира тај борд, а која истом том борду предлаже најмање два кандидата за избор директора тог канала», рекао је Ничић.

 

 

Он је казао да та радна група, треба да броји седам чланова, треба да је чине медијски експерти и истакнути представници цивилног друштва као и људи независни од политике.

 

По сазнањима удружења, казао је он, само двојица испуњавају услове да буду чланови те комисије, а један од чланова је чак и саветник министра за повратак, чије име је скинуто са званичног сајта након њиховог реаговања.

 

Према оцени Ничића, то је оно што се РТК 2 тиче, за који многи мисле и кажу да је то оно што припада Србима, односно српској заједници по Уставу и Ахтисаријевом плану.

 

«Ми ,међутим, годинама тврдимо да то није то. Зато и порука централним инстуцијама Косова да поштују Устав. Срби нису добили оно што им Уставом Косова припада,а то је независни српски ТВ канал који ће покриварти целу територију Косова,који ће имати фреквенцију», казао је Ничић.

 

 

Упитан да ли српска заједница и даље инсистира да српски независни ТВ канал буде лоциран у Грачаници, Ничић је одговорио да је то сада најмање битно, а да је најбитније да се промени законски оквир, да тај канал има свој сопствени борд и да тај борд може сам да бира и директора, да води уређивачку политику и да ради све остало што су његове надлежности.Један од кандидата за директора РТК 2, Дарко Димитријевић је рекао да је јако чудно да доскорашњи заменик градоначелника општине Штрпце буде један од кандидата, и додао да је то изричито забрањено законом о РТК.

 

«Верујем да ту има политичког непотизма, али мислим да је крајње време да нам и Српска листа коначно одговори шта су они предузели да се закон испоштује», рекао је Димитријевић.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;