Руски системи ПВО су открили амерички шпијунски авион RC-135, који је летео са искљученим транспондером и користио ваздушне висине којима лете путнички авиони, изнад Јапанског мора, близу границе РФ.

 

Avion-RC-135-e1407159073808

 

Због овог „инцидента“ је амерички војни аташе у Москви био позван у Министарство одбране РФ где му је, у оштрој форми, указано да је због непрофесионалног деловања посаде RC-135 могло да дође до судара три цивилна авиона и затражено је да Пентагон предузме неопходне мере да се искључе сличне ситуације када шпијунски авиони САД лете поред руских граница.

 

Нешто пре овога, командант војно-ваздушних операција копнених снага САД генерал Херберт Карлајл је рекао за USA Today: „Нас забрињава деловање руске и кинеске авијације. Наша страховања су повезана са дејствима Русије која се уздиже и крајњом агресивношћу Кине“, о чему можете прочитати у тексту ГЕНЕРАЛ САД ЗАБРИНУТ ЗБОГ АВИЈАЦИЈЕ РУСИЈЕ И КИНЕ

 

Карлајл је нагласио да Москва настоји да успостави сопствену контролу над Источном Европом, а Пекинг над Јужним Кинеским морем. При том није крио да САД имају намеру да „остану у тим деловима света“.

 

„Руси и Кинези чине све што могу да нас тамо не буде јер би им то омогућило да сами контролишу ваздушни простор. Ми не можемо дозволити да се то догоди. Ми ћемо узвратити ако они буду деловали агресивно и рискантно“.

 

При том, амерички генерал заборавља да БУДЕ ЛИ ВЕЛИКОГ РАТА, НЕЋЕ ЗАХВАТИТИ САМО ЕВРОПУ И РУСИЈУ ВЕЋ И САД

 

Ката

Тагови: ; ; ;