Национални покрет Тексаса је добио битку за право да се одржи референдум о независности те америчке државе. Предлог је подржало две трећине гласача на локалним одбора Републиканске странке“, рекао је представник покрета Натан Смит.

 

Сада државна Скупштина треба да поднесе захтев који ће омогућити да се одржи гласање у Тексасу по овом питању. Ако се то догоди, према мишљењу стручњака, у САД ће се догодити кримски сценарио, када су сами грађани одлучили да ли желе да остану у саставу Украјине или да се придруже Русији.

 

Texas-Not_Texas

 

«Људи имају право на самоопредељење и да сами изаберу облик владавине у региону. Надамо се да ће ускоро народ Тексаса одлучивати да ли да остане у саставу САД или да Тексас постане независтан. У овом тренутку разговарамо са представницима власти и прикупљамо присталице», рекао је Нејтан Смит

 

Смит је додао да ће, у случају одвајања Тексаса, Русије добити новог трговинског партнера са мање ограничења у трговини и може да рачуна на нову спољну политику која ће одражавати интересе Тексашана, а не жељу америчке Владе.

 

Адвокат из Чикагао (Илиноис) Федор Козлов је истакао да свака држава у САД има свој устав, по коме и Тексас може да одржи референдум на локалном нивоу.

 

Texas Independence

 

Али, пошто се ово питање односи на интегритет САД, након гласања ће Тексашани морати да ово питање изнесу на федерални ниво.

 

„Предлог закона, који се односи на отцепљење Тексаса од САД, локалне власти морају изнети пред Сенат. Уверен сам да у Конгресу овај пројекат неће проћи. Отцепљење Тексаса угрожава интегритет земље», каже он.

 

Он је истакао да, како ствари стоје, људи у земљама ЗНД имају више слободе.

 

«Након гласања, Крим је припојен Русији јер је тако гласала већина грађана. А у Тексасу, чак и ако људи гласају за независност државе, америчке власти то неће узети у обзир јер независност Тексаса мора да се одобри на савезном нивоу», рекао је Козлов.

 

Према речима председника антиглобалисткого покрета Алекандра Јонова, сви велики амерички савезни медији већ клеветају идеју референдума у Тексасу.

 

«Чак је и такав преседан погубан за реноме САД у свету. Влада ће покушати да искористи све што може како би се спречило одржавање овог и сваког могућег наредног референдума», каже он.

 

„Али, ако закон буде изгласан на локалном нивоу, народни гласови у Тексасу ће довести до кримског сценарија“, додао је Јонов.

 

 

Ката

Тагови: ; ; ;