У астрономској станици на планини Видојевица, недалеко од Прокупља, постављен је највећи телескоп у региону, назван по чувеном научнику Милутину Миланковићу, са огледалом пречника 1,4 метра.

 

IMG_6894

 

Стручњаци истичу да је телескоп двоструко већи од оних са којима су астрономи у Србији до сада радили, пишу Јужне вести.

 

Са новим роботизованим телескопом, астрономи имају могућност да се укључе у савремене токове посматрачке астрономије.

 

Уз помоћ телескопа који носи име Милутина Миланковића моћи ће да истражују и најдубље тајне свемира — црне рупе, тамну материју, структуру галаксија и друго.

 

Телескоп је један од најсавременијих, потпуно је роботизован и када се постави нова купола моћи ће да се користи. Кошта милион евра, а новац за њега обезбедила је Европска комисија за истраживања и иницијативу.

 

За сада ће бити смештен у монтажном објекту који је привремено постављен, рекао је директор београдске Опсерваторије Гојко Ђурашевић.

 

Према најавама, свечано отварање и пуштање у рад новог телескопа требало би да се реализује почетком јуна.

 

У опсерваторији на Видојевици, 25 километара од Прокупља, до сада је био инсталиран телескоп пречника 60 центиметара, а постоје и три камере које непрекидно снимају дешавања на небу.

 

Поглед на небо најбољи са Видојевице

Изградња опсерваторије на Видојевици започета је 2005. године када је установљено да је небо над Београдом, због издувних гасова и смога, неподобно за астрономска проучавања и истраживања.

 

Након деценијског истраживања, утврђено је да је најбољи поглед са Видојевице, где је, на 1.105 метара надморске висине, раније направљена купола у којој је 2011. године постављен мањи телескоп.

 

Тагови: ; ; ;