Уставни суд Македоније пресудио да је одлука о распуштању скупштине, којим је био отворен пут за превремене изборе, била противуставна.

 

Собрание

 

Македонски Уставни суд је стога поништио одлуку о распуштању скупштине чиме је практично само формализована одлука о одлагању избора, који су били предвиђени за 5. јун.

 

Македонски Уставни суд је 18. маја суспендовао све активности везане за изборе до доношења ове пресуде.

 

Након тога, посланици македонског парламента су одлучили да откажу ванредне парламентарне изборе, али нови датум није утврђен.

 

То је други пут да се у Македонији одлажу ванредни парламентарни избори који би требало да ову земљу извуку из кризе која траје дуже од годину дана.

 

Према договору четири најутицајније политичке партије из Пржина из новембра прошле године, ванредни парламентарни избори у Македонији требало је да буду одржани 24. априла, али су одложени за 5. јун.

 

За изборе 5. јуна изборну листу Државној изборној комисији доставила је само актуелна владајућа ВРМО-ДПМНЕ.

 

Све остале странке су бојкотовале изборни процес уз образложење да нема услова за фер и слобoдне изборе.

 

Македонија је у политичкој кризи од фебруара 2015. и избијања скандала са прислушкивањем, када је опозиција оптужила владајуће конзервативце да су прислушкивали 20.000 људи, укључујући полицајце, судије, новинаре и допломате, што бивши премијер Никола Груевски негира.

 

Криза је додатно продубљена када је македонски премијер Ђорђе Иванов одлучио да помилује оптужене за прислушкивање чиме је обустављен кривични поступак против више десетина политичара укључујући Груевског.

 

Помиловање је изазвало љутите реакције главних странака, ЕУ и уличне протесте у Скопљу и другим градовима, а ЕУ је тражила хитно поништавање одлуке о помиловању.

 

Поступак оцене уставности одлуке о самораспуштању Собрања покренут је пред Уставним судом на предлог Демократске уније за интеграције, политичке партије Албанаца.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;