Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је данас да ће Словачка током председавања Европске уније од 1. јула до краја године настојати да у Европи ојача «глас здравог разума» који имају нове посткомунистичке чланице и да ојачају суверени ставови који су у мањини, као што је одбијање избеглица и довођење у питање јачања источног крила НАТО.

 

2web23

 

«Суверени став јесте, на пример, питање против кога то ми забога да се наоружавамо? Шта ми то ту причамо о некаквим источним крилима и ко нас ту угрожава? Сматрам да је то суверени став и, иако поштујем то што смо чланица НАТО и да морамо да испунимо обавезе, зашто да немамо право да кажемо своје суверено мишљење? У знаку тога ће бити наше председавање», казао је Фицо у интервјуу словачкој агенцији ТАСР.

 
Управо данас, на састанку министара одбране Вишеградске групе у Либлицима, у Централној Чешкој, словачки министар одбране је, са својим пољским, мађарским и чешким колегом, потписао декларацију да ће у јачању источног крила НАТО, учествовати јединицом од око 150 војника које ће те земље Вишеградске четворке слати на смену од наредне године у балтичке републике које се плаше претњи из Русије.

Током председавања ЕУ, Словачка ће, по речима Фица, наставити борбу против квота за прерасподелу избеглица због којих је Словачка крајем прошле године чак тужила ЕУ јер су јој у септембру квоте наметнуте прегласавањем на састанку министара унутрашњих послова.

«Ми смо на почетку рекли да су квоте бесмислене, да нећемо да их примењујемо, поднели смо због квота и тужбу. Када бих видео да квоте испуњавају оне земље које се за њих толико боре, наша позиција не би била тако јака. Нас неко критикује што смо се усудили да кажемо ‘Не!’, али, кад погледате колико су људи преместили на основу квота, видите две велике нуле. Наш став је легитиман и наставићемо тако», рекао је Фицо.

Словачки премијер је данас поновио да у Словачкој нема места за ислам.

«Ислам нема простор у Словачкој. Немојмо правити од себе потпуне будале. Ако неко жели да ми каже да Словачка треба да буде мултикултурна, да ће овде радити ко шта хоће, да ће се мењати традиције земље и да ће се Словачка променити, онда он иде против суштине ове земље», рекао је словачки премијер.

Фицо је, као и прошле јесени, истакао да једноставно одбија да допусти да у Словачкој никне целовита муслиманска заједница.

«Не желим да овде буде неколико десетина хиљада муслимана који ће постепено почети да намећу свој приступ. Причао сам о томе неколико пута с премијером Малте и он ми је рекао да није проблем што они долазе, већ што мењају карактер земље. А ми не желимо да мењамо традиције које су засноване на традицијама Ћирила и Методија», рекао је Фицо.

 

Словачки премијер коме је ово први интервју након изласка из болнице после операције срца, додао је да ће такође помно пратити развој политичке сцене и подршку политичарима у Аустрији и Немачкој.

«Да се ми нисмо одредили према миграцијској кризи како јесмо, можда би и код нас сада све било другачије», рекао је Роберт Фицо.

 

НОВОСТИ

 

Тагови: ; ;