Американце су досад плашили Доналдом Трампом на све могуће начине, а сада се у ту причу укључио и Financial Times.

 

«Ако се САД одрекну улоге „глобалног полицајца”, као што то жели Трамп, вакуум који ће тиме бити створен одмах ће попунити Русија и Кина», пише Гидеон Рахман, коментатор Financial Times.

 

Додао је и да Трамп жели да поврати „некадашњу величину Америке”, а да истовремено обећава да ће Вашингтон одустати од водеће улоге у међународној политици.

 

Donald Tramp

 

Рахман је такође изнео мишљење да трговински протекционизам који Трамп предлаже може довести до рецесије у светској економији и до подривања система глобалне трговине и да америчка политика према Европи почива на гаранцијама безбедности које јој је Вашингтон дао по завршетку Другог светског рата, а инструменти те политике су ЕУ и НАТО.

 

«Трамп планира да сруши те стубове. Он не подржава целовитост ЕУ и тврди да би излазак Велике Британије из ЕУ био добра идеја, а да обавезе САД према НАТО штете америчким интересима. Ако се овоме додају Трампове симпатије према Председнику Русије Владимиру Путину, добија се револуционарна формула за политику САД у Европи. Милијардер би могао вратити Америку изолационизму из 1930 када је Вашингтон сумњао да је за САД уопште потребно да штити безбедност Старог света”.

 

Рахман на крају закључује да би Трамп из Беле куће нанео разоран ударац по структури западне алијансе и по имиџу Америке у Европи. Он тврди да би Америка са њим на челу постала непредвидљивија, а да би се све могло изродити у „катастрофу за САД”, преносе facti.rs

 

Ката

Тагови: ;