Привремени камп у Идоменију у потпуности је испражњен, а мигранти су распоређени у друге кампове на северу земље, саопштиле су грчке власти.

 

Migranti-u

 

У тродневној операцији учествоваo је велики број грчких полицајаца, а међународним медијима и активистима био је забрањен улазак у камп, преноси македонска агенција МИА.

 

Неколико хиљада преосталих избеглица и миграната данас је евакуисано аутобусима или су кренули пешице у друге кампове на северу Грчке.

 

Грчке железнице саопштиле су да су рашчистили пругу која је била блокирана 70 дана, због чега је компанија претрпела вишемилионске губитке.

 

Током евакуације миграната, боравак у кампу је био дозвољен само здравственим и хуманитарним организацијама, попут Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) и «Лекара без граница».

 

Неколико километара изван кампа окупили су се демонстранти који су протестовали због пресељења миграната, док су надлежни булдожерима рушили привремене објекте изграђен претходних месеци.

 

Мигранти евакуисани из Идоменија подељени су по групама сходно националној припадности и одведени у различите кампове, наводи МИА.

 

Грчки министар за миграције Јанис Музалас је, у интервјуу за Мега ТВ, рекао да је евакуација Идоменија била приоритет како би се избегло срамно поређење са фавелама.

 

Како преноси грчка агенција АНА, Музалас је најавио да ће ускоро бити евакуисани и кампови на некадашњем атинском међународном аеродрому Елиникон и у луци Пиреј.

 

Камп у Идоменију налази се недалеко од македонске границе и постојао је месецима, а у једном тренутку у њему је боравило чак 12.000 људи.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;