Британски држављани који су основали подгоричку компанију «Проперти инвестмент», чије се име помиње у бројним будванским аферама, накадашњи су припадници безбедносне службе Велике Британије, пише лист Побједа.

 

budva-opstina

 

Позивајући се на податке Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), «Проперти инвестмент» основала је офшор-компанија са Британских Девичанских Острва «Блант интернешенел».

 

Главни менаџер «Проперти инвестмента» била је Оливера Илинчић, која слови за десну руку високог функционера ДПС-а Светозара Маровића, који је, према личном признању, руководећи криминалном организацијом, касу будванске општине «олакшао“ за вишемилионске износе».

 

Илинчићева је у компанији била задужена за новчане трансакције, повлачење, одобравање кредита, позивање фирми…

 

Црногорске власти су за Оливером Илинчић недавно расписале међународну потерницу.

 

Иако је 2014. на почетку истраге сумњивих послова будванске општине Илинчићева код специјалног тужиоца имала статус сведока, како се клупко почело одмотавати, завршила је на листи осумњичених. Илинчићева се сумњичи за малверзације у предметима «Булевар», «Крапина» и «Отпадне воде».

 

Оливера Илинчић је била пословни партнер српског бизнисмена Станка Суботића и саветница Светозара Маровића док је он био председник Државне Заједнице Србија и Црна Гора.

 

Маровић је пред истражитељима испричао да је Илинчићева имала приступ свим рачунима и да је она осмислила бројне послове који су закинули општину за вишемилионске износе.

 

Неке од тих рачуна Специјално државно тужилаштво је већ блокирало. Реч је о фирмама «Проперти инвестмент», «Гуги комерц» и «Копи рајт», на којима се тренутно налази више од 15.000.000 евра.

 

Илинчићева је била вицегувернер Народне банке Југославије, а у једном периоду била је директорка фирме «Футура плус», у власништву Станка Суботића.

 

 

РТС

Тагови: