Словачки Премијер Роберт Фицо је изјавио данас да ће Словачка током председавања ЕУ настојати да ојача „глас здравог разума“.

 

robert-fico

 

„Суверени став јесте, на пример, питање против кога то ми забога да се наоружавамо? Шта ми то ту причамо о некаквим источним крилима и ко нас ту угрожава? Сматрам да је то суверени став и, иако поштујем то што смо чланица НАТО и да морамо да испунимо обавезе, зашто да немамо право да кажемо своје суверено мишљење? У знаку тога ће бити наше председавање“, казао је Фицо у интервјуу словачкој агенцији ТАСР, преноси Бета.

 

На састанку Министара одбране Вишеградске групе у Либлицима, у Централној Чешкој, словачки Министар одбране је са пољским, мађарским и чешким колегом потписао декларацију да ће у јачању источног крила НАТО учествовати са јединицом од око 150 војника које ће те земље слати у балтичке републике које се плаше претњи из Русије.

 

Током председавања ЕУ, Словачка ће наставити борбу против квота за прерасподелу миграната. Због њих је Словачка крајем прошле године тужила ЕУ јер су јој наметнуте квоте прегласавањем на састанку Министара унутрашњих послова.

 

„Ми смо на почетку рекли да су квоте бесмислене, да нећемо да их примењујемо, поднели смо због квота и тужбу. Када бих видео да квоте испуњавају оне земље које се за њих толико боре, наша позиција не би била тако јака. Нас неко критикује што смо се усудили да кажемо ‘Не!’, али, кад погледате колико су људи преместили на основу квота, видите две велике нуле. Наш став је легитиман и наставићемо тако“, рекао је Фицо.

 

Словачки Премијер је децидирано поновио да у Словачкој нема места за ислам.

 

„Ислам нема простора у Словачкој. Немојмо правити од себе потпуне будале. Ако неко жели да ми каже да Словачка треба да буде мултикултурна, да ће овде радити ко шта хоће, да ће се мењати традиција земље и да ће се Словачка променити, онда он иде против суштине ове земље“, рекао је словачки Премијер.

 

„Не желим да овде буде неколико десетина хиљада муслимана који ће постепено почети да намећу свој приступ. Причао сам о томе неколико пута с Премијером Малте и он ми је рекао да није проблем што они долазе, већ што мењају карактер земље. А ми не желимо да мењамо традицију засноване на учењу Ћирила и Методија“, рекао је Фицо.

 

Ката

Тагови: ; ;