Данас, 27 маја, почиње посета руског Председника Владимира Путина Грчкој. Руски лидер ће се састати са грчким колегом Прокописом Павлопулосом и Премијером Алекисом Ципрасом. Дан касније ће Путин, са Патријархом московским и целе Русије Кирилом, посетити Свету Гору у вези са 1000 година руског монаштва на Светој Гори.

 

Ово је прва посета руског Председника ЕУ ове године. Путин је у пратњи Министара и економиста. У делегацији су Министар иностраних послова Сергеј Лавров, Министар културе Владимир Медин, Министар енергетике Александар Новак и главе Гаспрома и Росњефта Алексеј Милер и Игор Сечин.

 

66459

 

Руској делегацији је пружена добродошлица, а преговори ће тећи у позитивном смислу, у то нема сумње. Руси и Грци имају много тога заједничког — историју, културу и религију. Већ дуго развијају сарадњу у разним областима, као што су политика, економија, култура и друштвене везе, кажу руске «Парламентарне новине».

 

Поставља се питање да ли је овај сусрет уприличен у част православне вере, зарад економског интереса или због унапређења политичке ситуације, с обзиром да се Грчка противи санкцијама које је ЕУ увела Русији.

 

Атина инсистира на нормализацији односа између Руске Федерације и ЕУ и Грци верују да дијалог ЕУ са Русијом, без обзира колико је тежак, мора да се настави. Узгред, такав позитиван приступ у ЕУ дели неколико других држава чланица, попут Италије, Кипра, Аустрије и Мађарске.

 

Грчка се отворено противи антируским санкцијама, јер одговор Москве представља озбиљан ударац њеној економији. С друге стране, чланство земље у ЕУ захтева од грчке Владе да прати општу политику Брисела.

 

„Посета Владимира Путина Грчкој, која је члан ЕУ и НАТО али и веома историјски блиска Русији, има политички контекст“, каже за «Парламентарни лист» члан Комитета Савета Федерације за међународне послове Игор Морозов.

 

Према његовом мишљењу, руски Председник показује да је Москва спремна да се пробије кроз економску блокаду коју су наметнуле САД и ЕУ. Иако је Атина у ЕУ, Русија шаље сигнал да постоји држава преко које је Русија спремна да ради, да развија односе са ЕУ и да успостави интеракцију између ЕУ и евроазијске економске уније.

 

«Тако Грчка може да постане катализатор овог глобалног тренда који дефинише руски Председник», сумирао је Игор Морозов.

 

Једно од главних питања током разговоа у Атини ће бити економска и трговинска сарадња. Свакако је сарадња из области енергетике кључна. Москва и Атина треба да наставе рад на пројекту гасовода до Грчке и Италије преко трећих земаља.

 

Према речима помоћника Председника РФ Јурија Ушакова, Грчка се и даље нада да ће се наставити пројекат гасовода «Јужни ток». Поред тога, током посете је предвиђено да се потпише споразум између Росњефт и грчког Hellenic Petrolеum у вези снабдевања нафтом и нафтним производима.

 

Такође, Русија је заинтересована за куповину акција грчких железница и луке у Солуну.

 

Једна од главних тема током разговора ће свакако бити туризам. Ова грана привреде је једна од кључних за грчку економију. Прошле године сезона није била за Грке најуспешнија. Број туриста из Русије пао за 40%.

 

Међутим, у ситуацији «затварања» Турске и Египта за Русе, Грчка постаје све привлачнија. Грци се надају да ће ове године број туриста из Русије да порасте за више од 30%.

 

Ката

Тагови: ; ; ;